Spring til indhold
Fri fragt til pakkeshop ved 399,- 🤍 Levering 1-3 hverdage 🤍 4.8/5 på Trustpilot
FRI FRAGT TIL PAKKESHOP VED DKK 399+
Fortællinger fra Kreta | 10

Fortællinger fra Kreta | 10

Dictamnus, Diktamo, Diffeny eller som det hedder på kretensisk Erontas…….

Ja, kært barn har mange navne. Erontas betyder kærlighed og det er ikke uden grund at specielt kretenserne har et helt særligt kærlighedsforhold til den lille plante Origanum Dictamnus som er dens retlige botaniske navn.

Planten og dens egenskaber har været kendt siden det 6. århundrede og den græske læge Hippókrates der har haft så stor betydning i lægekunstens historie at han fik betegnelsen ”Lægekunstens Fader” omtalte allerede den lille plante og dens virkning omkring 400 år før Kristi fødsel.

Men hvad er det så lige at den lille plante har af egenskaber og hvorfor har den holdt sin popularitet i flere tusinde år. Ja, først og fremmest vokser Diktamo, kun vildt på Kreta og alene derfor har kretenserne et naturligt og nært forhold til planten. Den vokser i reglen 3-4 meter oppe ad stejle bjergskråninger og er dermed svært tilgængelig for andre end de bjerggeder, der bruger planten som del af deres føde. Men den har helt unikke egenskaber vi som mennesker kan gøre god brug af. Planten indeholder nemlig adskillige helbredende stoffer og Googler man Dictamnus Origanum finder man over 1680 videnskabelige artikler om den lille plantes positive virkninger på en masse, som jeg dog ikke skal komme ind på her. Jeg vil derimod hellere holde mig til det jeg selv oplever ved at bruge den lille plante i dagligdagen, hvor dens blade i tørret form har fået sin faste plads i køkkenskabet.

Har jeg den mindste smule optræk til forkølelse eller bare synes vejret udenfor er koldt, vådt og trist, hjælper det faktisk med en kop te af min tørret Diktamo. Selv en begyndende influenza tager den med en snuptag og opskriften er meget enkel. Man koger noget vand og over hælder sin Diktamo, som man har fyldt i et tekrus (jeg fylder gerne kruset 1/3 op med den tørret Diktamo), tilfører en god teskefuld flydende timian honning, og lader det trække i 8-10 minutter. Herefter hælder jeg det hele gennem en te si eller kaffefilter over i et andet krus og hælder så en lille sjat Raki, Snaps eller andet spiritus i. Kun lige omkring 2 cl. for at give teen lidt skarphed, og så skal det selvfølgelig drikkes mens det stadig er varmt.

Hvis jeg har begyndende influenza, sveder jeg den så at sige ud i løbet af et par timer, og hvis det er almindelig forkølelse hjælper det stort set med det samme, og det er jo ikke så ringe, når man som jeg gennem mange år har været og stadig er aktiv sanger, når jeg ikke lige er på Kreta eller hjælper til i butikken i Danmark.

 

Forrige artikel Fortællinger fra Kreta | 36

Læg en kommentar

Kommentarer skal godkendes før de offentliggøres

* Påkrævet felt