Spring til indhold
Vi holder OPHØRSUDSALG og du kan læse om FRAGT & BETINGELSER her!
Vi holder OPHØRSUDSALG og du kan læse om FRAGT & BETINGELSER her!
Fortællinger fra Kreta | 11

Fortællinger fra Kreta | 11

Det er onsdag formiddag og udenfor skimter jeg lige den 40 ton tunge lastbil på vej ind til vores lager efter knap 50 timers kørsel og godt 3000 km på landevejene fra Athen, hvor vi samler vores gods inden det køres til vores lager i Hem.

Det er altid spændende når der kommer nye varer ind, men i dag er ekstra spændende. For det er i dag det meste af vores nye vinsortiment ankommer. Noget jeg personligt har set frem til siden i sommer, da jeg selv var nede og smage på mange af de vine, der nu står stablet på paller og lige om lidt bliver kørt ind på vores lager. Jeg kan næsten ikke vente med at komme ud og se de mange paller med vin og andre gode sager. Men som det nok fremgår, er det nok de græske vine der mest af alt tiltrækker sig min opmærksomhed. Ikke fordi jeg har nogen særlig forstand på vine, men mere fordi der er så mange at vælge mellem og smagsnuancerne er så mangfoldige afhængig af hvor de enkelte druesorter dyrkes og hvordan vinene fremstilles og lagres. Grækenland har en vinhistorie der rækker helt tilbage til 700 år f.Kr. men på trods af det befinder landet sig stadig på begynderstadiet, hvad vinproduktion angår. Det hænger sammen med at det var forbudt at dyrke vin under det Osmanniske styre, der regerede langt ind i 1900-tallet.

Men de senere år er grækerne igen begyndt at tro på landets fremtid som vindyrkende nation og siden 1960-erne har man investeret markant for at bringe Grækenland tilbage til førerpositionen for Europæisk vindyrkning og for at leve op til at grækerne var dem der bragte vinen til Europa.

Men som alt muligt andet indenfor vindyrkning tager det tid at finde frem til det helt rigtige, så der kommer nok til at gå nogle år endnu, før Grækenland igen står blandt de førende indenfor vinproduktion.

Det er stadig de lokale druesorter, der dominerer billedet, men i takt med at flere og flere europæiske vinområder skaber flotte resultater med mere internationale druesorter, er de græske vinbønder blevet motiveret til at trække nogle af de lokale vinstokke op for at plante nye sorter som Chardonnay, Sauvignon Blanc og Cabernet Sauvignon og det har allerede givet fantastiske resultater.

De fleste kender nok umiddelbart Grækenland fra smukke billeder og gode ferier, der hvis de involverer vin, ofte rummer en vag erindring om noget, der blev serveret i kander i rigelige mængder på en taverna, men sådan er det slet ikke mere. Der er utrolig meget særdeles god vin i Grækenland og områder som Nemea, Samos og Kreta ligger i den absolutte top når det kommer til kvalitetsvine, og det er selvfølgelig fra de områder den store lastbil har sin last. 

Indtil medlemskabet af EU kom i hus, fremstillede grækerne mest vin på lokale druer som Agiorgitiko,

Mandilaria, Liatiko, og Mavrodaphne, men i dag ser man ganske hyppigt vine i international stil, på druerne; Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah. 

Tilbage til skrivebordet….. lastbilen er nu passeret og er formentlig ved at blive losset ude på vores lager for enden af bygningen, så nu tror jeg lige jeg smutter ud på lageret og får et dejligt gensyn men nogle af de vintyper jeg smagte på for nogle måneder siden. Det bliver sådan en helt gensynsglæde fra min side og jeg kan næsten allerede mærke den kretensiske varme snige sig ind på mig og fornemme duftene fra de vingårde jeg besøgte, da der skulle udvælges vinsortiment til Elenas. 

Om det så ender op med et lille glas af de ædle druer senere på dagen ved jeg ikke, men nu vil jeg i hvert fald sige ”Jammas” og ønske jer alle en rigtig dejlig weekend.

Forrige artikel Fortællinger fra Kreta | 36

Læg en kommentar

Kommentarer skal godkendes før de offentliggøres

* Påkrævet felt