Spring til indhold
Vi holder OPHØRSUDSALG og du kan læse om FRAGT & BETINGELSER her!
Vi holder OPHØRSUDSALG og du kan læse om FRAGT & BETINGELSER her!
Fortællinger fra Kreta | 12

Fortællinger fra Kreta | 12

Måske er der alligevel lidt mere græker i mig end jeg selv ved af, for jeg har samme opfattelse af julen i forhold til den anden store kirkelige højtid, påsken, som alle grækere har, at påske er en langt større højtid. Det ved jeg godt jeg ikke deler med så mange herhjemme i Danmark, for vi tillægger typisk julen den største betydning, i hvert fald hvis man ser på antallet af folk der kommer i kirke ved de to lejligheder. Vi fejrer Jesus fødsel mens man i den ortodokse græske kirke fejrer Jesus opstandelse påskedag, og så kan man jo selv afgøre hvad man synes er den vigtigste begivenhed, hvis man overhovedet synes det er noget at fejre.

Grækerne fejrer heller ikke jul på samme måde som vi gør. Der er godt nok kommet kunstigt juletræ ind i mange hjem, men det er nu mest for hyggens skyld. Man fejrer heller ikke juleaftens med dans om juletræ, sang og gaver som vi gør. Juleaften er i Grækenland en ganske almindelig hverdag og butikkerne har gerne åbent til omkring kl. 22:00.  I princippet dikterer den ortodokse kirke faste i 40 dage op til jul, så julemiddagen er ventet med længsel. Den indtages den 25. december. Julemorgen starter tidligt med messe i kirken. Herefter spises julemiddagen, der typisk består af kalkun fyldt med ris, kastanjer eller pinjekerner eller af grillet lam. Der er tradition for at børnene går fra dør til dør og synger for naboerne mod til gengæld at få lidt slik, dadler, mandler, valnødder eller andre søde sager.

I mange græske hjem er det en tradition at have en træskål fyldt med vand med et stykke snor spændt ud langs kanten. Herfra hænger der en lille kvist basilikum bundet om et trækors. En gang om dagen dypper et familiemedlem korset i vand og strinter derefter vandet ud i alle husets værelser. Formålet er, at holde en slags drillenisse væk fra huset. Der er ikke tradition for at man giver gaver til jul.

Men julebelysningen kan grækerne rigtig godt lide. Faktisk så godt at den mange steder hænger hele året. På den anden side er der jo heller ikke nogen grund til at tage den ned, når den alligevel skal tændes igen næste år. Det har jeg faktisk også selv taget lidt ved lære af og må indrømme at det er noget lettere, at tænde for kontakten, fremfor at så ude i kulde og sne og hænge lyskæder op i træer og på huset. Men selvom min kone vist mener at jeg er ved at gå lidt over stregen med julebelysningen hjemme i privaten, er der lidt vej endnu inden jeg kan konkurrere med en traditionel græsk julebelysning, som den på billedet – men jeg prøver.

Det er lidt for tidliget at sige god jul endnu, men god rigtig god adventstid alle sammen.

Forrige artikel Fortællinger fra Kreta | 36

Læg en kommentar

Kommentarer skal godkendes før de offentliggøres

* Påkrævet felt