Spring til indhold
Vi holder OPHØRSUDSALG og du kan læse om FRAGT & BETINGELSER her!
Vi holder OPHØRSUDSALG og du kan læse om FRAGT & BETINGELSER her!
Fortællinger fra Kreta | 13

Fortællinger fra Kreta | 13

Sne over Kreta

Det er efterhånden ikke så usædvanligt længere, men igen var det bjergene på langs af Kreta der blev dækket med sne, før vi her i Danmark har set nævneværdigt af den.

Billedet, der er udlånt af west-crete.com, er fra i søndags den 2. december, hvor store mængder af sne i løbet af bare 2 dage dækkede Omalos og de andre højtliggende bjergtoppe og flot ser det ud. Men selvom det er et smukt syn, har sneen en helt anden og vigtigere betydning for Kretas fauna. Når sneen i løbet af marts-april smelter, giver det vand til al den vegetation der ellers ville tørre ud og dø henover sommeren, så kretenserne er generelt meget glade når sneen falder over bjergene. For rigtig mange er det en helt almindelig søndagsudflugt med familien, at køre en tur i bjergene og boltre sig i den nyfaldne sne, inden søndagens frokost indtages på en af de lokale tavernaer nogle hundrede meter længere nede af bjerget, hvor temperaturen stadig er 18 grader og man sagtens kan sidde udenfor og spise med udsyn til de hvidklædte bjerge.

Når jeg selv tager en af årets første ture derned i løbet af april måned, er der som regel stadig masser af sne på bjergtoppene, men det forsvinder hurtigt, for solens stråler er varme og tøer hurtigt det metertykke snelag op, så smeltevandet efterfølgende kan løbe frit ned over bjergene og vande de nedre liggende områder. Der er fart på når vandet sådan fosser ned fra kilometers højder og de udtørrede vandløb man ofte ser henover sommeren bliver til fossende floder. Allerede i starten af maj måned er al sneen som regel væk på øen og især de dybereliggende dale for foden af bjergkæden forvandles til et grønt og blomstrende inferno, der varer ved indtil solen igen har fået så meget magt, at alt igen kommer til at fremstå brunt og tørt. Af gode grunde kalder kretenserne netop denne periode for den grønne tid.

Sådan har det været i årtusinder og vil sikkert også være sådan de næste tusinder af år. For ifølge den græske mytologi er det hele noget gudernes gud Zeus står for da han jo er vejrets gud, og han vil ikke svigte sin søster Dementer der er jordbrugets og frugtbarhedens gud, for vi er alle afhængige af de afgrøder jorden kan give og frugtbarheden for at menneskestanden og dyreliv kan leve videre.

Tja, man kan faktisk sidde og blive sådan helt filosofisk, når man lader tankerne flyve og blander dem med oldtidens græske guder og hvem ved….måske har de også haft en finger med i spillet på de tusindvis af appelsiner der netop i denne uge kom hjem fra Kreta og nu er klar til at blive udleveret til kunderne i morgen. De smager i hvert fald gudeskønt.

Ha’ en rigtig dejlig weekend.

 

Forrige artikel Fortællinger fra Kreta | 36

Læg en kommentar

Kommentarer skal godkendes før de offentliggøres

* Påkrævet felt