Spring til indhold
Fri fragt til pakkeshop ved 399,- 🤍 Levering 1-3 hverdage 🤍 4.8/5 på Trustpilot
FRI FRAGT TIL PAKKESHOP VED DKK 399+
Fortællinger fra Kreta | 27

Fortællinger fra Kreta | 27

En autentisk Græsk aften! 

Jeg plejer at sige, at hvis man ikke har oplevet en autentisk Græsk aften, når man f.eks. har været på ferie på Kreta eller andre steder i Grækenland, har man slet ikke været der. Og her tænker jeg ikke bare på den slags græske aften som rejsebureauerne typisk arrangerer på diverse tavernaer, hvor de enkelte gæster sidder ved hvert sit bord og bestiller hver sin middag, for så senere på aftenen at se lidt Zorba dans eller andet græsk folkedans. Nej, jeg tænker på den traditionelle græske fest, hvor alle sidder ved samme bord, får de samme retter af Mezedes, hygger sig sammen, snakker på kryds og tværs og selv er med til at forme festen. 

Men inden jeg fortæller mere om den autentiske græske fest, skulle jeg måske lige præcisere hvad Mezedes egentlig er for noget. Meze, Mezes eller Mezedes betyder ”godbid” eller ”lækkerbisken” og er i dens egentlige betydning nogle små lækre godbidder man spiser som forret, typisk med referencer til den hovedret man senere skal have. Skal man have helstegt lam til hovedret, består de små lækkerbidskener gerne af lam som skæres fra på grillen undervejs (lammemørbrad eller nogle kødboller af en slags, af hakket lammekød). I dag er det dog mere et væld af forskellige småretter og godbidder som udgør hele middagen og dertil drikkes gerne Ouzo, Raki, vin eller øl.  Mezes er i princippet det samme som det spanske Tapas, men retterne er meget forskellige.

Ved sådan en Græsk aften er der naturligvis også levende græsk musik, gerne fra en eller flere musikere der med den traditionelle Bouzuki skaber den helt rigtige stemning. Når grækerne selv fester på den måde, bryder dansen som regel ud helt spontant, og som den græske folkedans foreskriver det, er det altid mændene der starter dansen, for at vise deres mandighed og styrke overfor damerne. Det er mange forskellige folkedanse som ilddans, hvor mændene sanser i en ring af ild på gulvet, den såkaldte tallerkendans, hvor tallerkenerne bliver smadret mod gulvet og alle andre danse hvor mændene i dansen udfordrer hinanden, indtil man tager damerne med i den obligatoriske Zorba. Der er noget udpræget maskulint i den græske folkedans, men der bestemt også plads til det kvindelige feminine udtryk. Højdepunktet er selvfølgelig når alle tages med i Zorbaen og danser hurtigere og hurtigere rundt i rundkreds.

Når jeg skriver dette i dag, er det simpelthen fordi jeg gerne vil invitere jer alle med til en autentisk Græsk Aften, sådan som den traditionelt holdes i Grækenland - stedet er bare et andet. I samarbejde med Idylidyl og Hem Borgerforening holder vi et brag af en Græsk Aften med ALT hvad der hører sig til. Masser af spændende græske retter, Mythos og andre græske øl, den klassiske Retsina og andre vine, græske sodavand fra Gerani, Ouso, Raki og hvad man eller har lyst til. Levende græsk musik som på tavernaen i Grækenland og græske Zorbadansere der nok skal få sat gang i dansen. Festen holdes ikke for at skulle give noget som helst overskud, så der er fuld valuta for pengene. Det handler kun om, at holde en traditionel Græsk Aften med hele molevitten, hvor der både er plads til voksne og børn. Ganske ligesom i Grækenland.

Vil du vide noget mere om festen og måske sikre dig en billet eller flere, så skynd dig at bestille, for der er kun begrænset antal billetter til salg.

Håber vi ses til Græsk Aften den 25. maj 2019, klik her for at bestil billet.

God weekend

 

Fortællinger fra Kreta | Elenas - Smagen af Grækenland

Forrige artikel Fortællinger fra Kreta | 36

Læg en kommentar

Kommentarer skal godkendes før de offentliggøres

* Påkrævet felt