Spring til indhold
Fri fragt til pakkeshop ved 399,- 🤍 Levering 1-3 hverdage 🤍 4.8/5 på Trustpilot
FRI FRAGT TIL PAKKESHOP VED DKK 399+
Fortællinger fra Kreta | 30

Fortællinger fra Kreta | 30

Her i Danmark er vi som regel meget rundhåndet med at ønske hinanden ”god påske” og bruger udtrykket både før og efter påske samt selvfølgelig i påskedagene. På Kreta og i resten af Grækenland er man meget mere forbeholden med at ønske hinanden ”Kalo Pascha” som det hedder på græsk. Det gør man nemlig kun på ét tidspunkt på året og kun en eller to dage. Det er ikke velanset at sige god påske (Kalo Pascha) i dagene op til påske, altså skærtorsdag og langfredag. Man ønsker først hinanden god påske natten til påskesøndag og først efter at præsterne i alle landets kirker, efter en times messe lørdag aften, går udenfor kirken og højlydt bekendtgør ”Christos Anesti” (Kristus er opstået) til den store folkeskare der venter udenfor kirkerne. Den hellige ild i kirken slukkes og præsten bringer den med sig udenfor, så alle fremmødte kan få tændt deres medbragte lille stearinlys for at bringe det med sig hjem og beskytte sin bolig og familie, ved at tegne et kors på indgangsdøren med stearinlyset, så døden kan gå forbi og ikke ramme familien det kommende år frem til næste påske.

Inden man begiver sig hjem fra kirken lørdag midnat, ønsker alle hinanden ”Hronia Polla” der direkte oversat betyder ”mange år (må du leve i mange år) der svarer til vores ”Tillykke”. Herefter antændes et stort bål udenfor kirken hvor Judas (forræderen) symbolsk afbrændes, og himlen oplyses af fyrværkeri overalt.

40 dages faste er nu ovre og det er tid til den traditionelle Mageiritsa suppe, der kun serveres denne ene nat om året. Det er kogt på lammets indre organer, lever, hjerte, lunger og andre indvolde blandet med en ægge/citron sauce.

Påskesøndag er den helt store familiefest, og det er stort set umuligt at opholde sig nogle steder uden at man fornemmer den mest liflige duft af grillet lam. Alle hilser venligt på hinanden og ønsker Kalo Pascha eller Hronia Polla, og alle steder på gader, stræder og i haver ser man mænd i fuld gang med at grillstege påskelammet. Ofte ser man ved side af et lille bord med lidt snack, flere små glas og en flaske Tsipouro og det er ikke ualmindeligt, at man bydes på et glas af den skønne drik. Påskesøndag erkulminationen i påsken i både den Græsk Ortodokse og vores kirke. Det er her at kvinderne finder Kristi grav tom og en engel bedyrer at Kristus er opstået fra de døde. og det er ifølge den Græsk Ortodokse kirke først her man kan ønske hinanden tillykke eller sige god påske, for i dagen indtil da (skærtorsdag og langfredag) er der intet at ønske tillykke med eller grund til at ønske god påske.

Jeg skal igen en tur til Kreta og fejre den græske påske sammen med et hold gæster fra Elenas Grupperejser, og det glæder jeg mig rigtig meget til, for det er en oplevelse uden sidestykke, fyldt med symboler og traditioner, og noget af det vil I kunne se mere om her på bloggen lørdag den 27. april, hvor jeg vil sende nogle billeder og tekst hjem, fra noget af det der sker skærtorsdag og langfredag (altså den græske påske, der falder en uge efter vores). Indtil da vil jeg holde påske herhjemme og hygge mig med familien og lade tastaturet hvile sig lidt. Så næste uge hører I ikke fra mig – det skulle da lige være hvis nogle af jer skulle finde på at komme til Hem påskelørdag den 20. april, hvor vi i forretningen holder vores egen lille ”græske påske” med grillstegt lam og øl og van til alle der kommer forbi mellem 10 og 15, hvor vi har åbent i butikken og igen har et kæmpe krukkemarked af de håndlavede græske krukker udenfor til vanvittige spotpriser.

Ha’ en god weekend, god uge og god påske (når det bliver påske søndag).

Fortællinger fra Kreta | Elenas - Smagen af Grækenland

Forrige artikel Fortællinger fra Kreta | 36

Læg en kommentar

Kommentarer skal godkendes før de offentliggøres

* Påkrævet felt