Spring til indhold
Fri fragt til pakkeshop ved 399,- 🤍 Levering 1-3 hverdage 🤍 4.8/5 på Trustpilot
FRI FRAGT TIL PAKKESHOP VED DKK 399+
Fortællinger fra Kreta | 31

Fortællinger fra Kreta | 31

Når nutid, historie og tro forenes

Påsken på Kreta startede så småt allerede i onsdags, fordi den hernede hvor jeg befinder mig lige nu, er en uge forsinket i forhold til vores danske påske, fordi vi har 2 forskellige tidsregninger. Men det er ikke det væsentlige. Det væsentlige er at påsken hernede nu er startet. Børnene har malet æg røde og dekoreret dem rigtig fint. Det er helt almindelige påskeæg der benyttes, altså ikke noget med store påskeæg af chokolade, men helt almindelige hønseæg. For ægget er symbol på frugtbarhed og den røde farve symboliserer Jesu blod og er samtidig kærlighedens farve.

Torsdag var en helt almindelig arbejdsdag for de fleste. Men mange kretensere tog deres pæne tøj på og gik i kirke om aftenen for at deltage i nadveren, som jo i både vores kristne tro og den Græsk Ortodokse tro er et af højdepunkterne, om man så må sige. Kretenserne er torsdag aften inviteret til middag eller nadver i kirken, og derfor har de selvfølgelig taget pænt tøj på. På Jesus tid vaskede man også sine fødder forud for måltidet, af den simple grund, at man jo gik i sandaler og fødderne derfor var beskidte efter en lang dags vandring i sandet. Og da man jo nærmest lå og spiste dengang, var det ikke særlig behageligt med et par beskidte og sure fødder lige op i nærheden af maden.

Fredag (langfredag) hvor Jesus blev korsfæstet i den 3. time som svarer til kl. 09:00 starter alle kirkerne med at ringe nogle meget langsomme og tungsindige slag, lidt i stil med det vi i den danske folkekirke kalder bedeslag. De bliver ved det meste af dagen indtil den 9 time, som svarer til kl. 15:00 hvor Jesus ifølge evangelierne, døde efter 6 timer på korset. Herefter er der stille og sidst på eftermiddagen går langt de fleste kretensere hjem fra arbejde og butikkerne lukker. Ifølge evangelierne skulle Jesus blive taget ned fra korset ved solnedgang, fordi jøderne ikke ville have henrettede hænge efter mørkets frembrud. Derfor starter kirkerne igen fredag aften med en messe ved solnedgang, der illustrerer Jesus vej til graven med et optog, hvor man bærer Jesus legeme til graven og går gennem gader og stræder, helt som man gjorde dengang. Der er bare lige forskel, at nutiden er en helt anden. Der er biler og lysreklamer, folk som mig selv med mobiltelefonen fremme for at filme optoget der tæller flere hundrede personer. Børn og voksne langs ruten, stiller sig ud foran deres huse og forretninger med levende lys i hånden og ældre damer klædt i sort stiller sig ligeledes ud langs vejen svingende med små lamper med røgelse. Duften af røgelsespinde lægger en andagtig og højtidelig stemning over det hele, og ligegyldigt hvor meget eller lidt troende man selv er, bliver man grebet af stemningen. En ung mor med hendes 5-årige barn, som en del af turen har gået lige foran mig, springer pludselig ind i optoget og løber hen til den store blomstersmykkede båre som mændene i optoget bærer på deres skuldre og som gør det ud for Jesus legeme, lægger sin hånd på båren, kysser båren flere gange og slår korsets tegn for sig, inden hun bukker sig og løber under båren, mens optoget er i gang, og i hast skynder sig over på den modsatte side af vejen. 

Alt er helt som det plejer ved dette optog gennem Agia Marina. Et par unge danske mandlige turister, der i hvert fald ikke har brugt tiden i solen, står med en Mythos i hånden da optoget passerer. Lige før optoget kom forbi var de i fuld gang med en højrøstet diskussion om Brøndby eller FCK var det bedste fodboldhold i Danmark. Men efterhånden som optoget nærmere sig forstummer diskussionen, håndbajeren bliver sat på jorden og de står bare som forstenet med og kigger.

Alt er med andre ord som det skal være og som det plejer at være. Det eneste der ved dette optog ikke gik helt efter planen var, at den sorte følgebil med et diskret blå blink på taget, der ellers skulle passe på, at optoget kunne komme sikkert gennem gaderne, ikke kendte ruten helt og glemte at dreje fra op mod vores hotel. Men den slags bagateller tager en Græsk Ortodoks præst sig ikke af. Han beordrer bare følget videre som planlagt, med eller uden følgebil.

Det er langfredag på Kreta. Lørdag aften står den på midnats gudtjeneste og alle de traditioner og symbolikker der følger med det, inden påskefrokosten og 40 dages faste tager sin endelige afslutning med grillstegt lam på menuen hele søndagen.

Jeg vil ønske jer alle en rigtig dejlig weekend her fra Kreta hvor solen i dag har taget magten og skinner fra en skyfri himmel.

 Fortællinger fra Kreta | Elenas - Smagen af Grækenland

Forrige artikel Fortællinger fra Kreta | 36

Læg en kommentar

Kommentarer skal godkendes før de offentliggøres

* Påkrævet felt