Spring til indhold
Vi holder OPHØRSUDSALG og du kan læse om FRAGT & BETINGELSER her!
Vi holder OPHØRSUDSALG og du kan læse om FRAGT & BETINGELSER her!
Fortællinger fra Kreta | 35

Fortællinger fra Kreta | 35

Har du nogensinde tænkt over hvorfor stort set alle døre og skodder er blå?

Det er unægtelig meget charmerende og ser både rigtig hyggeligt og imødekommende ud og passer fortrinligt til de oftest hvidmalede bygninger. Men mon der en dybere mening med at dørene skal være blå – ikke bare en tilfældig blå, men en blå farve ligesom den blå farve i Grækenlands flag. Det satte jeg mig for at blive lidt mere klog på, og da jeg ikke lige vidste hvem jeg skulle spørge, måtte jeg ty til Google. Det kom der nu ikke så meget ud af, men ved at søge ”blå døre Grækenland” kom der over en halv million resultater på under et halvt sekund, og så kunne jeg jo godt se at det var lidt op ad bakke og søge den vej.

Det er i hvert fald fakta, at den rigtige blå farve faktisk hedder ”Greek Blue” og den samt hvid er de mest benyttede farver i hele Grækenland. Hvis man ser et lille blåmalet rundt bord og en træstol med fletsæde, henleder det straks opmærksomheden på Grækenland. Jeg kender ikke andre lande der i samme grad som Grækerne bruger bare en enkelt farve og som så udtrykker en så stærk identitet. Forestil dig hvis vi i Danmark brugte den røde farve fra vores Dannebro som farve på alle døre og udendørs møbler. Det ville højst sandsynligt se mærkværdigt ud i lille Danmark. Men i hele Grækenland er det nærmest et ”must” at man skal male husene hvide og træværk og møbler Greek Blue. Visse steder, som på blandt andet Santorini, har det tidligere været lovbefalet at husene skulle være hvide.

Det nærmeste jeg har kunnet komme det er, at den blå farve i det græske flag skal minde en om himlen og havet og den hvide farve symboliserer renhed, og set med disse øjne giver det jo så lige pludselig meget god mening. For er der noget der virkelig er meget af i Grækenland er det den blå himmel og det azurblå hav. Grækenland har faktisk den største kyststrækning i verden målt i forhold til landets størrelse. 

For de fleste grækere er det ikke den blå farve på døren der er afgørende, men derimod hvad der gemmer sig bag døren. Man kan være ret sikker på, at hvis en græker kommer til en lukket dør, tøver han ikke med at åbne den, for at se hvad der gemmer sig bagved døren. Det kan man opfatte så meget påtrængende, men det er i bund og grund kun et spørgsmål om nysgerrighed, for en lukket dør signalerer at der er noget gemt eller skjult bagved. Jeg hørte en gang at den egenskab ligger dybt forankret i den græske livsanskuelse og har været medvirkende til grækerne gennem årtusinder har opfostret så mange filosoffer, videnskabsmænd og andre lærde som de har.

Jeg ved godt hvad der gemmer sig bag de fleste af de lukkede blå døre og det er i bund og grund ikke noget særligt. ”Men historien er god”, som en græker sagde til mig ”og hvis det viser sig at være løgn, er det bestemt ikke mig der lyver, for grækere lyver aldrig” sagde han og tilføjede: ”så er det bare  en slags hukommelsesforskydelse og den slags kan man ikke altid tage helt højde for”

Ha’ en rigtig dejlig weekend med en Greek Blue himmel og høj sol.

 Fortællinger fra Kreta | Elenas - Smagen af Grækenland

Forrige artikel Fortællinger fra Kreta | 36

Læg en kommentar

Kommentarer skal godkendes før de offentliggøres

* Påkrævet felt