Spring til indhold
Fri fragt til pakkeshop ved 399,- 🤍 Levering 1-3 hverdage 🤍 4.8/5 på Trustpilot
FRI FRAGT TIL PAKKESHOP VED DKK 399+
Fortællinger fra Kreta | 4

Fortællinger fra Kreta | 4

Zorba’s ansigter

Når man som turist gæster det græske, støder man ofte ind i navnet Zorba. Det er for de fleste af os lige så græsk som Tzatziki og Ouzo, selvom ordet Zorba som så meget andet faktisk er af tyrkisk oprindelse.

Da den græske komponist Mikis Theodorakis skrev musikken til den legendariske film ”Zorba the Greek”, havde han nok ikke forventet at blive evig kendt i det meste af verdenen for sin musik. De fleste kan faktisk synge lidt af den bare lige sådan og det er ikke helt almindeligt med græsk musik. Filmen blev også en gigantisk international succes, ikke mindst på grund af Anthony Queen’s hovedrolle som naturmennesket Alexis Zorba og i særdeleshed på grund af hans dans med Basil, spillet af Alan Bates. En scene der udspiller sig på Akrotiri halvøen eller nærmere bestemt i Stavros, hvor dansescenen blev optaget.

Men Zorba har flere ansigter. For selvom vi gladelig synger med på sangen og danser det bedste vi nu en gang kan, så er der næppe mange der tænker over hvad Zorba egentlig betyder. Zorba er ordet for en ”despotisk grov person”. Nu vil nogle sikkert, ligesom jeg selv gjorde, tænke ”despotisk” – ja, hvordan beskriver man så det på jævnt dansk. Så for mit vedkommende var der ikke andet for end slå op i Gyldendals ordbog og se betydningen. Despotisk betyder: egenmægtig, enevældig og tyrannisk og ordet stammer fra det græske ”Despotes” (herre).

Om Zorba som navn til hovedpersonen i den kretensiske forfatter Nikos Kazantzakis bog som filmen bygger på, er valgt ud fra ordets tyrkiske oprindelse eller om navnet måske refererer mere til besættelsestiden af Kreta under 2. verdenskrig hvor bogen blev skrevet, skal være usagt. Men at navnet ”Zorba” har en betydning der er så markant, er helt sikkert grunden til at man valgte at kalde den sidste stormflod i Grækenland for netop”Zorba”. Det var nemlig en usædvanlig hård stormflod der skyllede alt væk på sin vej og overalt opførte sig som en sand enevældig tyran, der ikke lader sig stoppe af noget som helst. 

Stormen raserede på Kreta kun et par dage efter jeg havde sendt vores gæster i Elenas Grupperejser hjem fra en dejlig ferie og selv lukkede og slukkede på Kreta for denne gang.  

Kun et par dage viste Zorba tænder på Kreta, men man siger jo, at efter storm kommer sol og efter sol kommer regn, men med Zorba fik de både storm og regn samtidig, så nu glæder de fleste kretensere sig over, at det igen er stille og solfyldt med en temperatur på 26 grader, så nu skal det nok blive en god høst af både de søde juleappelsiner og oliven, der skal høstes om en god måned tid.

Michael Halle

Forrige artikel Fortællinger fra Kreta | 36

Læg en kommentar

Kommentarer skal godkendes før de offentliggøres

* Påkrævet felt