Spring til indhold
Fri fragt til pakkeshop ved 399,- 🤍 Levering 1-3 hverdage 🤍 4.8/5 på Trustpilot
FRI FRAGT TIL PAKKESHOP VED DKK 399+
Fortællinger fra Kreta | 40

Fortællinger fra Kreta | 40

Så er jeg igen hjemme efter en dejlig tur med fruen til London, hvor vejret var fuldt på højde med varmegraderne på Kreta. Faktisk var de lidt højere og med 32 grader er det godt nok noget lunt i en storby som London jo er.

Men vejret herhjemme i Danmark ligner ikke ligefrem det sommervejr man kunne forvente her i starten af juli måned, så jeg var lidt spændt på at komme hjem og se hvordan min ”lille” græske calabash plante klarede sig.

Jeg har sådan en særlig følelse for den plante. Ikke fordi den er noget specielt, men så alligevel. I 2011 mens jeg boede på Kreta en længere periode, voksede der pludselig en lille plante op lige udenfor min terrasse. Vi var flere der kiggede på den og var lidt i vildrede om hvilken plante det var, for den var bare dukket op af ingenting i en revne mellem et par fliser. Den lignede lidt en agurk plante, men efterhånden som den voksede op med raketfart, var det meget tydeligt at det var noget helt andet. Det var nemlig en calabash plante som hurtigt voksede sig stor og hang udover hele terrassen og sågar bredte sig op på første salen, så gæsterne på balkonerne oven over også kunne få glæde af den.

Inden sommeren var forbi, hang der de flotteste calabash frugter på den, som jeg tørrede og tog med hjem til Danmark som dekoration i vores forretning. Det er en plante der oprindelig stammer fra Afrika, men også vokser i flere sydeuropæiske lande. I Grækenland har frugten som kaldes ”Flaski” gennem årtusinder været brugt som flaske. Først tørres frugten så skallen bliver fuldstændig hård, så saves lidt af toppen og det indtørrede frugtkød og frøene fjernes ved at man gentagende gange kommer små skarpe granitstykker i, ryster i en uendelighed, sliber med sand indvendigt på samme måde og sluttelig finder en velegnet korkprop. Så har man en flaske der er velegnet til at holde vinen eller hvad man nu har i den, køligt i længere tid.

Man kender den flaskeformede græskar, som det i grunden er, bemalet og dekoreret som pynt eller i nyere tid også som lampeskærm.

 I vinter ville jeg lave en Flaski ud af en at de flere år gamle calabash’er som vi havde stående og det var en let opgave, for den var efter 7-8 år fuldstændig indtørret indeni, så frøene kunne bare hældes ud. Jeg tog nogle frø og gemte til februar i år, og så lagde jeg et par stykker i en potte med jord og vandede lidt. Men der skete ikke noget som helst. Det var nok også lidt for optimistisk af mig at tro. Men så pludselig en dag, da jeg havde glemt alt om mit lille eksperiment, dukkede der en lille spire op af jorden i potten, og på få dage var der flere kimblade på vej. Så nu fik den lille plante fuld opmærksomhed og alle der kom forbi blev præsenteret for den lille plante der voksede med lynets hast.

Efter en måneds tid i vindueskarmen tog jeg chancen og flyttede den udenfor i midten af juni og plantede den i et hjørne af terrassen, ligesom der hvor den kom fra - en sydvendt væg med lidt læ.  Og tænk sig - da vi så var hjemme igen fra London, bød den os velkommen med de fineste små blomster der kun lige blomstrer en enkelt dag og adskillige knopper, og efter kun en god uges tid, var den nu vokset op og nåede tagrenden.  

Græsk Calabash plante

Mon der kommer frugter på ? – Jeg tvivler, men på den anden side er der så meget i naturen der overrasker og denne lille plante er ingen undtagelse.

God måned til jer alle

Kalo Mina

 Fortællinger fra Kreta | Elenas - Smagen af Grækenland

Forrige artikel Fortællinger fra Kreta | 41
Næste artikel Fortællinger fra Kreta | 39

Læg en kommentar

Kommentarer skal godkendes før de offentliggøres

* Påkrævet felt