Spring til indhold
Vi holder OPHØRSUDSALG og du kan læse om FRAGT & BETINGELSER her!
Vi holder OPHØRSUDSALG og du kan læse om FRAGT & BETINGELSER her!
Fortællinger fra Kreta | 47

Fortællinger fra Kreta | 47

På sådan en helt almindelig fredag, lige før weekenden med et par fridage for de flestes vedkommende, kan man godt sidde og fundere lidt over livets små finurligheder. Ind imellem dukker der så pludselig noget op ud af den blå horisont, som man ikke sådan går og spekulerer på i hverdagen. Store og små ting, som ikke nødvendigvis giver nogen mening i sig selv, men som i sig selv er hele meningen…. Giver det mening?

Nej vel, - men lad mig alligevel prøve at forklare hvad det er jeg mener. Blandt grækere er det almindelig kendt at alle ord stammer fra de græske og forklaringen på livet ligger gemt i det græske alfabet. Det er ikke noget der bare bruges som en morsom frase i den morsomme film ”My big fat Greek wedding”.

Vi kender alle sammen vores danske alfabet fra A til Å, og lærte det som remse og med sang i skolen. Men når det hedder alfabet på dansk stammer det direkte fra Alfa som er det første bogstav i det græske alfabet og Beta, som er det andet. Sammensætter man Alfa og Beta bliver det til alfabeta og det er jo så meget åbenlyst og ligetil. 

Mere interessant synes jeg det er, at selve meningen med livet ligger i 2 af de græske bogstaver. Noget som sognepræst Caroline Thisted beskrev uddybende i Kristeligt Dagblad den 8. maj 2017. I det græske alfabet finder man både bogstaverne o-mikron og O-mega. Det store O kende de fleste fra Alfa og Omega (det første og sidste). I Johannes Åbenbaringen (22.13) siger Jesus: ”Jeg er Alfa og Omega” (den første og sidste).  Der ligger imidlertid en dybere mening gemt i de to tilsyneladende ens, men vidt forskellige bogstaver, det store O-mega og det lille o-mikron.  Den runde cirkel i både o-mikron og O-mega er i religiøs forstand det uendelige, men i vores nutidige minutudstrakte kronologiliv også livets forskellige cirkler. Det er små visdomsperler gemt i det græske alfabet, som grækerne er meget bevidste om og meget glade for. Evighedscirklen ligger meget naturligt i det store mega-O. Det er her selve livet og det uendelige ligger uanset om man forstår det eller ej og derfor omslutter det store mega-O det lille mikro-o, som er det der sker i selve livet. De små hverdagsting som i sig selv ikke har nogen mening, men alligevel stor betydning og samlet set gør livet meningsfyldt. Og her er vi ifølge Caroline Thisted ganske rigtigt helt nede i petitesserne, som at se den første forårsblomst dukke frem af jorden, at skrælle kartofler fordi familien helst vil have ny-skrællede kartofler, at gå en tur med hunden fordi den gerne vil ud og det samtidigt er godt for én selv, at give sin elskede den opmærksom han eller hun fortjener, eller bare finde den glemte pose Matadormix i skabet og dele den med andre i stedet for at spise det hele selv.

Det er alle de små ting i livet der giver det indhold, alt det vi selv er med til at påvirke. Det ligger i det lille mikro-o, mens livet i sig selv og de store eksistentielle spørgsmål udgør det store mega-O, men det er også under påvirkning af det lille mikro-o, eller sagt på en anden måde; desto mere positivitet og glæde der fyldes i det lille mikro-o, desto bedre trives det store mega-O. På den måde er de forbundet og afhængige af hinanden. Ingen af de to bogstaver kan undværes i hverken alfabetet eller livet, og selv det der ikke umiddelbart giver mening er ofte meningen i sig selv.

Giver det så mening nu?....

Måske…..men det vigtige er slet ikke om det giver mening i den forstand, at man forstår hvordan/hvorfor osv., for der er alligevel så uendelig mange spørgsmål vi nok aldrig får svar på.

Meningen ligger altid lige foran snuden på os selv. Vi skal bare give os tid til at finde den, samle den op og putte den i det lille mikro-o.

Så giver det pludselig mening.

Og lad mig så ønske jer alle en pragtfuld weekend med dette velkendte citat af Piet Hein: 

”Husk at elske mens du tør det og husk at leve mens du gør det”

 Fortællinger fra Kreta | Elenas - Smagen af Grækenland

Forrige artikel Fortællinger fra Kreta | 48
Næste artikel Fortællinger fra Kreta | 46

Læg en kommentar

Kommentarer skal godkendes før de offentliggøres

* Påkrævet felt