Spring til indhold
Fri fragt til pakkeshop ved 399,- 🤍 Levering 1-3 hverdage 🤍 4.8/5 på Trustpilot
FRI FRAGT TIL PAKKESHOP VED DKK 399+
Fortællinger fra Kreta | 7

Fortællinger fra Kreta | 7

Sidst jeg var på Kreta, kørte jeg en tur ud i de plantager der forsyner vores forretning med de søde og saftige juleappelsiner, som det er blevet en fast tradition, at vi henter hjem direkte fra Kreta og sælger ved vores Appelsindag, som vi kalder det, der i år er lørdag den 8. december.

Da jeg inspicerede de mange appelsiner, var de stadig grønne som det fremgår af billedet, men der var mange af dem og de havde allerede en god størrelse. Men hvad er det egentlig lige der forbinder jul med appelsiner og hvor stammer appelsinen fra. Ifølge den kendte madskribent Lise Brinkman, stammer den flerrummede orangefarvede appelsinfrugt fra Kina. I 700-tallet startede udbredelsen af den syrlige frugt i Europa. Det var den gang maurerne erobrede store dele af Spanien i. Maurerne brugte bl.a. appelsintræer til at pryde deres haver. På Sicilien dyrkede man appelsintræer, som blev eksporteret til dele af Europa. Det blev hurtigt IN blandt den adelige at dyrke appelsiner under glas, et såkaldt orangeri. At vi i Danmark forbinder appelsiner med jul, hænger nok mest af alt sammen med at vi gennem generationer har brugt appelsiner i vores julepynt, pyntet med røde bånd og påsat tørrede nelliker i sirlige mønstre. Noget der i høj grad bidrager til den duft de fleste af os forbinder med jul.

Men der er nu en helt anden og mere ligetil forklaring. På Kreta såvel som i alle sydeuropæiske lande, er appelsinerne en af de største bidragsydere til at man kan få sit daglige tilskud af C-vitaminer. Appelsiner indeholder nemlig hele 61 mg C-vitamin pr. 100 gram appelsin. Det vil med andre ord sige, at bare man spiser en enkelt stor appelsin om dagen, er man dækket ind for den anbefalede mængde af C-vitamin for en voksen person på 75 mg pr. dag, og så smager det jo samtidig fortræffeligt. Om det så er græske, spanske, sicilianske, californiske eller andre appelsiner der smager bedst, er de sødeste og mest saftige, er som så meget andet en smagssag. Jeg synes selvfølgelig at de appelsiner der kommer fra Kreta er de absolut bedste, men jeg er måske også lidt forudindtaget og smittet med den der såkaldte Kreta-virus :-)

Men jeg ved så meget, at de kretensiske appelsiner som vi henter hjem meget snart, plejer at kunne holde sig til et godt stykke ind i februar og så er man da dækket godt ind for C-vitamin så længe.

Vi har faktisk også selv et lille appelsintræ stående på vores kontor i Danmark, men når jeg skal være helt ærlig….., så er det ikke noget at skrive om, for det er da et sølle træ, selvom det faktisk bærer frugt igen i år. Ikke mindre end 14 søde små appelsiner leverer det i år.

Måske det også var på sin plads lige at give en lille opskrift som vi selv er meget glade for.

Man tager et par appelsiner og en moden avocado, skræller og deler/skærer i små stykker, Blander dem i en skål og presser ekstra appelsinsaft over, hælder en sjat olivenolie på og krydrer eventuelt med lidt peber. Fungerer super godt som en lille forret eller tilbehør.

Vil man i stedet have en ekstra C-vitamin bombe, kan man erstatte avocadoen med Kiwi og undlade peber og eventuelt toppe med lidt pinjekerner eller valnødder. Så er der en nem og meget lækker lille dessert.

kalí órexi
(god appetit)

Forrige artikel Fortællinger fra Kreta | 36

Læg en kommentar

Kommentarer skal godkendes før de offentliggøres

* Påkrævet felt