Spring til indhold
Vi holder OPHØRSUDSALG og du kan læse om FRAGT & BETINGELSER her!
Vi holder OPHØRSUDSALG og du kan læse om FRAGT & BETINGELSER her!
Fortællinger fra Kreta | 70

Fortællinger fra Kreta | 70

Hvad er det lige der får os til at gøre, agere, reagere eller handle som vi gør?

For at forstå det, bliver man nødt til at tage afsæt i noget mytologi og den besynderlige udvikling at begrebet “psi” (Ψ) (det treogtyvende bogstav i det græske alfabet)

Det handler selvfølgelig om ordet psykologi, der kommer af sammensætningen af de græske ord ψυχή og λογία.” På oldgræsk betød ordet psyke eller sommerfugl. Sommerfuglen var også et symbol for livets åndedrag, en brise, en livsgivende vind…Lidt efter lidt, takket være indflydelsen fra det romerske rige, endte ordet op med at symbolisere den menneskelige sjæl. Det, de så det som, var vores livskraft, også kendt som “Ka” indenfor egyptisk kultur.

Grækerne og romerne havde et meget specifikt syn på sjælen, når det kom til folk. En af deres overbevisninger var, at når nogen døde, så ville den “ka”, som egypterne talte om, efterlade deres krop i form af et åndedrag. Åndedraget ville tage form som en sommerfugl. Der var heller intet skræmmende ved det billede i deres tanker. For dem repræsenterede sommerfugle lys, forandring og håb.

Indenfor græsk mytologi betyder ordet “psyke” mere end blot sommerfugl, sjæl og sind. Psyche var også navnet på en gudinde, et smukt væsen med sommerfuglevinger. Hendes kærlighedshistorie er en af de smukkeste kærlighedshistorier nogensinde. Den blev foreviget af Apuleius i Metamorfoser (Det Gyldne Æsel). Ifølge historien var der én ud af Kongen af Anatolias tre døtre, som var noget særligt. Hun var så fin, tiltrækkende og fuld af glæde, at Afrodite selv blev jaloux og så denne unge kvinde som en rival. Hun var så desperat jaloux, at hun øjeblikkeligt sendte sin søn, Eros (Amor), så han kunne skyde hende med sine pile. Hun ønskede, at unge Psyche faldt for den mest forfærdelige, grimme og hjerteløse mand i hele Anatolia.

Men intet gik ifølge planen. I stedet var det hendes søn, Eros, som faldt for Psyche. Ude af stand til at stoppe sig selv, besluttede den unge gud sig for at gå hen til hendes værelse hver aften for at forføre hende og gøre hende til hans egen. Og sådan gik det. Psyche faldt fuldstændig for en fremmed, som besøgte hende hver aften i mørket. Hun kunne ikke engang se hans ansigt. Den fremmede var en gud, som ønskede at holde sin identitet hemmelig. M en noget gik galt. Da Psyche fortalte sine søstre om det, sagde de til hende, at hun ikke kunne fortsætte forholdet, hvis ikke hun så sin mystiske elskers ansigt. Så det gjorde hun. Mens Eros sov i hendes seng, tog hun en lampe helt tæt til hans ansigt. I det øjeblik vågnede Afrodites søn og stormede ud, fuldstændig rasende over Psyches dristighed. 

Utrøstelig, nedtrykt og fuld af fortrydelse gik datteren af Kongen af Anatolia til Afrodite for at bede om hjælp. Eros´ mor så dette som en mulighed for at få overhånden. Hun så det som sin chance for at komme af med denne kvinde, som konkurrerede med selveste gudinden for skønhed. Hun gav hende fire prøvelser, fire opgaver, hun skulle færdiggøre, hvis hun ønskede at få Eros´ kærlighed og tilgivelse. Men prøvelserne involverede at tage til underverden, stå overfor Kerberus, rejse med Charon og senere med Hades for at nå til Persefone og bede hende om noget af hendes skønhed, som hun gemte i en lille kasse.

Mod alle forventninger, viste slagfærdige Psyche, at hun ikke blot var smuk. Hun var også klog, modig og fuld af beslutsomhed. Men lige da hun var ved at være nået igennem alle prøvelserne og nåede til Persefones kasse, oplevede hun et øjeblik med forfængelighed og nysgerrighed. Hun besluttede sig for at åbne kassen for at se, hvad der var indeni, og tage noget af skønheden til sig selv. Da var det, at hun blev offer for dens fælde: Stygian drømmen. Heldigvis hev en velkendt hånd kassen væk fra hendes øjne. Håndens velkendte hud beroligede hende og ejerens forhåbningsfulde ansigt bragte hendes glæde tilbage. Det var Eros, som havde tilgivet hende og kom for at redde hende.

Der kunne ikke have været en lykkeligere slutning for dette magiske par. Afrodite stoppede med at være misundelig på hendes søns elsker og dansede med dem til deres bryllup. Zeus besluttede sig for at gøre Psyche udødelig.Nu repræsenterede denne modige, smukke kvinde med sommerfuglevinger også symbolet for psykologi “Ψ”.

En god lille fortælling fra den græske mytologi og ordet Psyke (psykologi), men også noget vi kan tage med os i det daglige, selvom det måske er et lidt svært tilgængeligt stof.

Vi styres nemlig alle af vores psyke, som ikke nødvendigvis er lige så rationel som vi kunne tænke os og som vi inderst inde ikke forstår så meget af. Vi reagerer nogle gange uhensigtsmæssigt over de mest besynderlige ting og står tilbage i et tomrum og med uvished om: ”hvad var det lige der skete”. 

Men så må jeg igen ty til noget af det jeg selv har lært af nogle af de kloge gamle mænd på Kreta, som velvilligt har givet mig så megen inspiration med ordene: ”Hvis du vidste alt, var der jo ikke mere at vide”

Fortællinger fra Kreta | Elenas - Smagen af Grækenland

Forrige artikel Fortællinger fra Kreta | 71
Næste artikel Fortællinger fra Kreta | 69

Læg en kommentar

Kommentarer skal godkendes før de offentliggøres

* Påkrævet felt