Spring til indhold
Fri fragt til pakkeshop ved 399,- 🤍 Levering 1-3 hverdage 🤍 4.8/5 på Trustpilot
FRI FRAGT TIL PAKKESHOP VED DKK 399+
Fortællinger fra Kreta | 79

Fortællinger fra Kreta | 79

I dag er det ”Holy Friday” i Grækenland. Det er fuldstændig det samme som vores ”Langfredag” og de næste dage her i den græske påske, der ligger en uge efter vores, vil bære tydeligt præg af det påsken egentlig handler om, nemlig korsfæstelsen af Jesus, men mest af alt opstandelsen påskedag.

Allerede om aftenen ”Holy Friday” eller Agia Paraskevi, som det hedder på græsk, samles folk ved kirkerne for at bære Jesus legeme (sådan rent symbolsk) til graven. Søndag kulminerer det så i alle kirkerne ved en festgudstjeneste der overgår alt hvad vi kender herhjemmefra. Alle landets kirker er fyldt til bristepunktet med mennesker der alle har medbragt deres eget lille stearinlys, for at få noget af den hellige ild, som præsten bærer frem lidt over midnat (natten til søndag) hvorefter han til stor jubel bekendtgør at Jesus nu er opstået fra de døde. Hvordan man vil fastholde denne tradition er svær at få øje på i en tid med Corona, hvor vi skal holde meters afstand til andre mennesker, for når jeg fortæller at kirkerne er fyldt til bristepunktet er det ikke løgn. Faktisk står man så tæt, både indenfor og udenfor kirkerne, at man kan mærke den bagved ståendes åndedrag i nakken og træder man bare en fods længde bagud, træder man personen bagved over tæerne. Dem der har været med Elenas Rejser på Kreta i den græske påske ved hvad jeg taler om ligesom andre der selv har prøvet det kan nikke genkende til det.

Det er egentlig ikke så rart at stå så mange mennesker i en kirke så tætpakket, men det er samtidig en helt speciel oplevelse med den stemning der overgår alt.

Påskedag er fastetiden så forbi og det fejres med helstegt lam i rigelige mængder, efter at man i fasten ikke har måttet spise kød i 40 dage.

Jeg skulle selv have været på Kreta netop nu og haft gæster på vej derned for at deltage i den græske påskefejring. Men det kunne så desværre ikke lade sig gøre i år, så det kommer til at vente til næste år, for højtiden, altså selve dagen, flytter man ikke sådan rundt på, Corona eller ej.

Jeg er meget spændt på hvordan man forhindre grækerne i at gå i kirke til netop midnats gudstjenesten lørdag aften og modtage den hellige ild lige over midnat til søndag. En tradition i den græsk ortodokse kirke, der er mangefold større og stærkere end vores julegudstjenester. 

Jeg ønsker jer alle en rigtig dejlig solrig weekend.

  Fortællinger fra Kreta | Elenas - Smagen af Grækenland

Forrige artikel Fortællinger fra Kreta | 80
Næste artikel Fortællinger fra Kreta | 78

Læg en kommentar

Kommentarer skal godkendes før de offentliggøres

* Påkrævet felt