Fortællinger fra Kreta | 81

Fortællinger fra Kreta | 81

Allerførst vil jeg ønske alle en rigtig god måned (Kalo mina) som det hedder på græsk og så vil jeg ønske, både for de læsere der ser denne fortælling og alle andre, at den Corona virus der tilsyneladende ikke sådan lige lader til at vil give slip, selvom det flere steder i verden ser ud til at gå i den rigtige retning, snart vil være et kapitel som vi kan se tilbage på og formentlig alle sammen lære en lille smule af.

Hvornår det hele åbner op og vi igen kan komme til Grækenland på forsvarlig måde er endnu uvist og indtil vi ved det med sikkerhed, må vi væbne os med tålmodighed, selvom det kan virke åh så træls. Men også i den situation kan man faktisk lære en lidt at den græske mentalitet og kultur. Grækerne er nemlig særdeles gode til at vende noget umiddelbart uløseligt møg til noget mere positivt. En af de ting grækerne har gjort siden antikkens tid, er at bruge musikken og dansen. Jamen skulle man da blive mere lykkelig af det, kan man spørge? – og svaret er helt enkelt JA.

De gamle grækere betragtede musik som en helt bogstavelig gave fra guderne og opfindelsen af forskellige instrumenter blev tilskrevet bestemte guder. Hermes lyre, pan syrinx (panpipes) og Athena aulos (fløjte). 

I græsk mytologi personificerede muserne de forskellige elementer i musikken (udtrykt i den store græske forstand) og det siges at man underholdt guderne på Olympus med guddommelige musik, dans og sang. Andre mytiske figurer, var stærkt forbundet med musik, og vinen Dionysos, som vi faktisk har en på lager af samme havn. ) Amphion og Thamyres var begge berømte for deres evner til at spille kithara (guitar), mens Orpheus blev fejret som en storslået sanger og lyrespiller. I den græske verden er musik ikke kun musik men også et udtryk der omfatter dans, tekster og poesi. En bred vifte af instrumenter blev brugt til at fremføre musik, der blev spillet ved alle mulige lejligheder, såsom religiøse ceremonier, festivaler, private drikkefester (symposier), bryllupper, begravelser og under atletiske og militære aktiviteter. Musik var også et vigtigt element i uddannelse og græske drama optrædener i teatre som teaterstykker og konkurrencer.

Musikken kan i både Grækenland og alle andre steder noget helt specielt. Musik stimulerer følelser og skaber det, som psykologien kalder arousal: det gør en modtagelig for sanseindtryk, skærper opmærksomheden og øger paratheden. Musik kan i det hele taget påvirke både stemning og humør. Alt sammen noget, der foregår helt ubevidst, men er meget mærkbart, og det er præcis hvad grækerne er rigtig gode til at indfange og bruge i hverdagen, og dansen forstærker følelser og sanseindtryk men giver samtidig god motion.

Så alt i alt var det måske en idé at sætte noget græsk eller andet musik på her i weekenden og danse lidt omkring i stuen eller måske ligefrem lave et opslag på de sociale medier, hvor du danser rundt til den musik du synes om og som gør dig mere lykkelig. Så kommer du måske også i en stemning der gøre det hele meget lettere.

God fornøjelse 

Fortællinger fra Kreta | Elenas - Smagen af Grækenland

Forrige artikel Fortællinger fra Kreta | 82
Næste artikel Fortællinger fra Kreta | 80

Læg en kommentar

Kommentarer skal godkendes før de er synlige

* Obligatorisk felt