Spring til indhold
Fri fragt til pakkeshop ved 399,- 🤍 Levering 1-3 hverdage 🤍 4.8/5 på Trustpilot
FRI FRAGT TIL PAKKESHOP VED DKK 399+
Fortællinger fra Kreta | 84

Fortællinger fra Kreta | 84

Dagens fortælling er slet ikke græsk, men tager udgangspunkt i noget helt andet. Jeg faldt nemlig over en artikel om æsler skrevet af formanden for De Danske Æselavlere, Knud Erik Rasmussen fra Sallinge på Midtfyn.

Men selvfølgelig har min fortælling, som altid, en reference til Kreta eller Grækenland – alt andet ville være lidt mærkeligt for mig.

Nå, men her kommer den så.

Nogle gange føler jeg mig som lidt af et æsel. Det er jeg nok ikke ene om og du kender sikkert godt fornemmelsen af at man knokler og knokler hele dagen og dagen efter er det så bare forfra igen. Men det er helt naturligt for æsler, skulle jeg hilse og sige. Jeg ved godt, at der er mange der synes at det er åh så synd, når vi i Elenas en gang imellem bringer et billede af et æsel, der kun lige er dækket af et halvtag der skærmer for solen, men det er ikke ualmindeligt for æsler. De er faktisk bygget til at klare meget mere varme og sol, end f.eks. heste, og æslet er også bygget til at være et træk- og arbejdsdyr. Men det kan der jo være mange meninger om.

Æslet er imidlertid klogere end heste. Tager man det kinesiske skrifttegn for æsel, så betyder det direkte oversat: klog hest, siger formanden for Landsforeningen Dansk Æselavl, Knud Erik Rasmussen og manden fra Sallinge ved Ringe har haft med æsler at gøre i mere end 30 år, og han har, hvad han selv betegner som, en større flok gående derhjemme, så han ved hvad han snakker om. Han har f.eks. oplevet at æslerne fungerede som vagthunde, da der var tyve på spil.

”De havde været inde og nappe naboens B&O-anlæg, da min kone og jeg vågnede ved, at et par af æslerne, der skulle have været inde i folden, rendte rundt inde i haven” siger Knud Erik Rasmussen, der er sikker på, at æslerne forhindrede tyvene i at komme indenfor i hans hus.

Det er heller ikke ualmindeligt at man betragter æsler som stædige, men det er nu helt forkert. Æsler er ikke stædige, men derimod forsigtige. Hvis man er ude at køre med æsler spændt for en vogn, så stopper de op, hvis de ser noget, de ikke har set før. ”Det kan for eksempel være et nyt kloakdæksel i vejen. Så skal man af vognen og selv gå over dækslet tre-fire gange, før de vil køre igen”, siger Knud Erik Rasmussen, der også kan fortælle om visse ligheder mellem æsler og kvinder:

”Hvis et æsel har fået et føl, så samles hele flokken i en kreds om den nyfødte fem minutter efter, og så står de alle samen og skryder. Det er lidt ligesom nabokonerne gør ved en nyfødt baby” fortæller han. 

Så med dette lille indslag fra Knud Erik Rasmussen, er jeg lige pludselig slet ikke utilfreds med at knokle som et æsel og ind imellem blive kaldt stædig som et æsel. Så ser jeg jo både klog, forsigtig, og kan arbejde i en varme hvor andre giver op.

Og referencen til Kreta…..ja, den er meget enkel. Det er præcis samme måde som kretenserne opfatter æslerne på, og derfor har æslet en stor plads i alle kretenseres hjerter.

Fortællinger fra Kreta | Elenas - Smagen af Grækenland

Forrige artikel Fortællinger fra Kreta | 85
Næste artikel Fortællinger fra Kreta | 83

Læg en kommentar

Kommentarer skal godkendes før de offentliggøres

* Påkrævet felt