Pita Gyros (Kylling)

Pita Gyros (Kylling)

Der er intet mere græsk for turister end en pita gyros i farten til den lille sult. Det er jo egentlig en simpel ret bestående af pitabrød med fyld af de lækreste kød, tzatziki, pommes frites, tomat og løg. Den græske udgav af pita, åbnes ikke som vi i Danmark kender pitabrød, i stedet, lægger de blot fyldet ovenpå brødet og folder det sammen. Når du laver en pita gyros så vil jeg anbefale dig at bruge lidt ekstra energi på kødet, bare én gang, for at prøve det.
Er du mere til den hurtige løsning, så er det et udemærket alternativ at købe kebab eller kyllingestykker fra frost.

Portioner: 8-10 personer

Ingredienser:

GYROS

1-11⁄2 kg kylling
3-4 dl græsk yoghurt
1 spsk citronsaft + skal
2-4 spsk olivenolie
1⁄2 tsk peber
1⁄2 tsk hvidløgspulver, eller 2 fed 1 tsk chiliflager
11⁄2 tsk salt
11⁄2 tsk paprika
11⁄2 tsk koriander
11⁄2 tsk spidskommen
1 spsk tørrede urter eller timian 2-4 træspyd
1 løg/kartoffel/citron, stor

PITA

25 g gær
41⁄2 dl vand
2 tsk honning
1 tsk eddike
1 tsk salt
1 tsk allround krydderi
350g hvedemel
2 spsk olivenolie

 

Tilbedredning:

GYROS

  1. Kyllingen klargøres og bankes flad under plastik, så kødet ikke går for meget i stykker. Bevar gerne fedt på kødet, da det smelter ind i kødet under stegningen i ovnen.
  2. Ingredienserne til marinaden blandes og kyllingen lægges i marinaden natten over (12-24 timer, max 48 timer).
  3. Beklæd en bradepande med sølvpapir og byg dit kødtårn på et vertikalt spyd. Skær bund og top af dit løg og sæt spyd igennem. Placer kødet skiftevis i forskellige retninger og luk tårnet med toppen af løget.
  4. Steges i ovnen på 200 grader varmluft i 11⁄2-2 timer.

    OBS: Vær opmærksom på at tårnet ikke vælter i ovnen. Du kan sætte små skåle op af det eller spyd vandret nederst i løget for at ungå dette.

    Tjek kernetemperaturen er 75 grader for at kyllingen er færdigstegt.

    Pil det sorte marinade af tårnet, skær og server. Du kan evt, når du har skåret halvdelen af kødet af tårnet, sætte det tilbage i ovnen.

PITA (+ TIP)

  1. Gær, vand og sirup blandes sammen og sættes til side, mens du måler alle de tørre ingredienser af.
  2. Rør de tørre ingredienser godt sammen.
  3. Tilsæt eddike til væsken før du tilføjer lidt af tørvarerne under omrøring. Tilføj olivenolien til dejen og så de sidste tørvarer under omrøring.
  4. Lad maskinen køre i et par minutter indtil at dejen er samlet, men klistret. Lad dejen hæve tildækket i skålen i 30-60 minutter.
  5. Hæld dejen ud på bordet og del den i 8-10 lige store stykker.
  6. Smør dine hænder med olie, form dejstykkerne til boller og rul dem flade. De skal være ca. 1⁄2 cm i tykkelsen.
  7. Lad dem hæve tildækket i 1 time mere (du kan også forme dem med det samme og lade dem hæve i ca. 2 timer).
  8. Steges på en stegepande på medium varme. Dette gør, at de ikke hæver op med hul i midten, som de ville gøre i ovnen.

    TIP: Som alternativ kan du droppe selv at lave dine pitabrød, og i stedet købe de autentiske græske pitabrød her på elenas.dk
Forrige artikel Pasteli
Næste artikel Stifado

Læg en kommentar

Kommentarer skal godkendes før de er synlige

* Obligatorisk felt



Trustpilot