Spring til indhold
Fri fragt til pakkeshop ved 399,- 🤍 Levering 1-3 hverdage 🤍 4.8/5 på Trustpilot
FRI FRAGT TIL PAKKESHOP VED DKK 399+
Tapas

Tapas

Tapas er for mange lig med charcuteri, ost, oliven og tapenader med kiks eller brød. Men hvad de fleste ikke ved er, at tapas er så meget mere end det!

Tapas er sådan set bare et ord der refererer til en lille anretning mad. Dette kan både være varm og kold mad, og de forskellige typer tapas kan variere meget ud fra hvilket område i Spanien du befinder dig i!

Tapas spises typisk til frokost, og hver person bestiller gerne 2-3 stykker. Tapas er også noget man hellere end gerne må dele, så fyld endelig bordet op og smag lidt på det hele!

Som drikkevare til tapas kan vi anbefale en skøn, kold San Miguel øl eller en god spansk vin.

Hvis du er nybegynder i tapas universet, vil vi her hos Elenas gerne tage dig i hånden og introducere dig til et par varianter!

Vi håber at du efter denne guide føler dig godt klædt på til enten selv at kaste dig ud i at kreere smukke tapas borde med alt hvad hjertet begærer, eller at du ved lige præcis hvad du skal bestille næste gang du befinder dig på en tapas bar under middelhavets skønne sol.

Velbekomme fra alle os hos Elenas!

 

Ensalada rusa

En tapas du ser de fleste steder, er ensalada rusa, som direkte oversættes til russisk salat. Dette er en kold tapas som kan minde lidt om den danske kartoffelsalat, da hovedingredienserne er kartoffel, mayonnaise, tun og æg.

Den er super nem at lave og kan fint holde sig i køleskabet et par dage! Spis den for sig selv eller sammen med brød, det er helt op til dig. Velbekomme!

 

Albondigas en salsa de almendras

Denne tapas serveres lun og oversættes til kødboller i mandel sovs. Denne tapas smager intet mindre end himmelsk!

Kødbollerne laves lidt ligesom de lækre runde italienske kødboller i spaghetti, da der bruges rasp eller tørt brød væddet op i mælk, i stedet for hvedemel som i for eksempel danske frikadeller.

Sovsen laves ved at svitse mandler, hvidløg og persille på en pande, og derefter blende det sammen med olivenolie, hvidvin, tørt brød og safran.

Til sidst varmes sovsen op i en lille kasserolle og de stegte kødboller tilsættes, og hele molevitten anrettes i et spansk lerfad, på en tallerken, i en skål eller hvad end du ønsker at servere i. Drys gerne en smule hakket persille henover som pynt. Mums!

 

Albondigas en tomate

Ligesom de ovenfor nævnte kødboller laves disse kødboller lidt ligesom de italienske, og denne udgave oversættes til kødboller i tomat.

Tomatsaucen er super smagfuld med masser og hvidløg og hvidvin! Denne tapas serveres også varm, og er en nem ret at kaste sig ud i for en nybegynder i tapas køkkenet! Den er faktisk lige så nem at lave som en omgang kødsovs. Kødbollerne laves på samme vis som Albondigas en salsa de almendras og tilsættes blot til tomatsovsen når de er stegt færdigt.

Denne tapas serveres på samme vis i et lerfad eller lignende, drysses med hakket persille og nydes med velbehag. Ja tak og velbekomme!

 

Almejas

Disse muslinger er en meget udbredt spise i Spanien, Almejas er super delikate små muslinger med flotte skaller og mild smag!

Almejas kan være svære at finde i Danmark, men du kan være heldig at finde dem hos fiskehandleren, hvor de går under navnet hjertemuslinger. De kan godt være lidt krydrede i prisen, men de er klart det værd hvis du skal imponere dine gæster med en bid af Spanien!

De spises gerne i pastaretter, paella eller for sig selv som en tapas, selvfølgelig med rigeligt hvidløg, persille, hvidvin og olivenolie henover! Et godt stykke brød er nødvendigt, så man kan dyppe det i den skønne suppe der efterlades på tallerkenen. Waow et måltid!

 

Mejillones

Også kendt som blåmuslinger, er skønne ovale muslinger med smukt orange kød! Faktisk er det hunnerne af blåmuslingerne, som har den dybe orangerøde farve, hvor hannerne ofte er mere cremefarvede i det. De smager begge lige himmelsk!

I Spanien serveres blåmuslinger ofte som tapas i tomatsovs, hvidvinsdampede eller i en syrlig, eddikeholdig sovs kaldet escabeche!

Du kan også støde på mejillones tigre, som er blåmuslinger lavet som en croqueta, (en anden spansk tapas der beskrives herunder), hvor muslingen tages ud af skallen, hakkes og blandes med en tyk bechamel sovs, puttes tilbage i skallen, paneres og friteres. Velbekomme!

 

Croquetas

Croquetas er en klassisk spansk tapas, som er små aflange hapsere af paneret, tyk bechamelsovs tilsat forskellige ingredienser.

Typisk finder du Croquetas de Jamon, som er med spansk skinke, Croquetas de atun som er med tun, eller Croquetas de pollo som er med kylling. Men de findes i et væld af varianter!

De er super nemme at lave og er elsket af både børn og voksne. Mange tror fejlagtigt at spanske croquetas er fyldt med kartoffelmos grundet konsistensen og ligheden med franske kartoffel kroketter. Men de spanske croquetas er simpelthen baseret på en meget tyk bechamel som efter nedkøling er formbar og nem at rulle i æg og rasp. Herefter frituresteges de, og spises som de er!

 

Gambas al pil pil

Gambas al pil pil er en af de tapas retter mange sender lange øjne efter, når tjeneren kommer gående igennem restauranten med dem!

Denne ret serveres nemlig i de ikoniske spanske lerfade, fyldt med boblende varm olie, rejer, hvidløg og chili! Denne tapas forkæler alle sanserne, da den både dufter himmelsk, ser indbydende ud og smager så englene synger. Mums!

Gambas al pil pil er også ret nem at lave derhjemme, og du kan typisk købe de færdigblandede krydderiblandinger på markeder og lignende igennem Spanien. Har du et spansk lerfad og et par rejer, er dine Gambas al pil pil i hus!

 

Boquerones en vinagre

Boquerones er en tapas der kan se lidt skræmmende ud hvis man ikke er vant til at spise fisk, da de ligger som små hele fileter i vinaigrette. Men hvis du våger dig ud i det vil du blive belønnet med en himmelsk mundfuld af mild fisk der er blød som smør og nærmest smelter i munden!

Fisken er er faktisk små ansjos fileter, men de smager hverken skarpt eller salt, blot mildt og syrligt grundet eddikelagen de ligger i. De serveres typisk på en lille frokost tallerken og med tandstikker i, lige til at hapse! Personligt er det en af mine favoritter på tapas bordet. Velbekomme!

 

Salpicón

Salpicón er en skøn, syrlig blanding af nærmest alt godt fra havet!

Typisk består den af blæksprutte, muslinger, rejer, løg og peberfrugter skåret i små stykker og marineret i en skøn vinaigrette. Herudover kan du også finde varianter med tun eller andet fisk i, eller andre typer skaldyr som krabbekød eller surimi (imitations krabbekød). Denne tapas er super nem at lave, og mange spaniere laver det med skaldyrsrester fra søndagens familiefrokost. Du kan tilmed bikse den sammen med skaldyr fra dåse!

Hos os finder du blandt andet muslinger og blæksprutte på dåse og glas. Disse er perfekte til Salpicón! Tilføj blot kogte rejer, løg og peberfrugter samt rigelige mængder hvidvinseddike og olivenolie. Sæt på køl i 2 timers tid, og nyd!

 

Pulpo a la gallega

Denne skønne tapas fra Galicien er baseret på blæksprutte og kartofler, som bades i olivenolie og drysses med lækker spansk paprika!

Denne tapas kan du nemt lave derhjemme, og den smager himmelsk! Hvis du kan få fat i en frossen blæksprutte, er det oplagt da nedfrysningen gør at kødet bliver super mørt, lige som det skal være. Traditionelt bankede man blæksprutterne mod en stor sten eller klippe for at få dem møre, men med nedfrysning får man samme resultat! Og lidt mere praktisk.

Blæksprutten koges i en halv times tid (afhængigt af størrelsen) og skæres i tynde, delikate skiver. Den anrettes på en tallerken af halvtykke skiver kogt kartoffel, og der hældes rigeligt god kvalitet spansk olivenolie over. Til sidst drysset det med salt og et mix af sød og stærk spansk paprika. Mums, velbekomme!

 

Tortilla española

Den verdenskendte spanske omelet! Det der gør den så populær, er at den har en god tykkelse, mild smag og fyldt med bløde, kogte kartofler. Den er perfekt til frokost!

Den serveres typisk som den er, skåret i en lille trekant ligesom et stykke kage, men du kan også få sandwich med tortilla i, kaldet Bocadillo de tortilla.

Den laves ved at stege tynde skiver rå kartofler med hakket løg, der steges møre og derefter tilsættes rigelige mængder piskede æg, som steges i olivenolie uden at omrøre indtil den er lækker gylden. Den hældes forsigtigt over på en tallerken, panden vendes på hovedet henover og det hele vendes en gang til, så den kan blive stegt på begge sider uden at den går i stykker. Den nydes afkølet som en skøn lille tapas. Velbekomme!

 

Empanadas

Empanadas er skønne små lommer af butterdej med utallige muligheder for fyld! Det kan for eksempel være tun og tomatsovs, hakket kød med hvidløg og paprika, ost og skinke eller kanin og anis! Traditionelt set kommer denne ret fra Galicien, og her laver man også utallige varianter med fisk og skaldyr som torsk, rejer eller muslinger. Kun fantasien sætter grænser!

De er ekstra nemme at bikse sammen i hverdagen hvis du køber en rulle færdig butterdej. På denne måde kan du nemt få tapas ind i din hverdag, for eksempel som madpakke til børnene! De kan også fryses ned, og tages op efter behov. Empanadas er en skøn ting at have ved hånden!

 

Chorizo

Den fantastiske spanske Chorizo pølse er smuk rød i farven og super smagfuld! Den laves på svinekød og krydres med røget spansk paprika, enten sød eller stærk. Det er paprikaen der giver den ikoniske farve og lækre, røgede smag!

Chorizo kan både spises kold skåret i tynde skiver, som pålæg i lækre flutes eller varm stegt i rigeligt olivenolie. Der findes også mange skønne spanske retter hvor chorizo indgår som ingrediens, for eksempel den lækre spanske grønne linsesuppe med kartofler, tykke skiver bacon og chorizo. Det er et fantastisk måltid!

Ligegyldigt hvordan du vælger at spise den skønne pølse, vil du helt sikkert elske den! Her hos Elenas finder du mange varianter af Chorizo, for eksempel både stærk og mild, Chorizo lavet på Iberico kød eller endda på vildsvin! Velbekomme fra os!

 

Serrano eller Iberico skinke

Spansk skinke er for mange en musthave klassisk tapas, og dette er også helt korrekt!

Serrano skæres typisk i lange, tynde skiver og smager mildt, let røget og salt, meget lig den italienske parmaskinke. Iberico er mere kraftig i smagen, den er så unik og fantastisk at den helst bare spises som den er, skåret i et par cm brede tynde skiver som smelter på tungen!

Det der gør Iberico speciel er at den laves på benene af de særlige Iberiske svin, som er en lille brun griserace der fodres delvis eller udelukkende med agern, alt efter kvaliteten på skinken. Paleta refererer til grisens forben, og Jamon er det hele bagben med masser af kød på!

Her hos Elenas kan du købe både hele skinker eller skiveskåret skinke i alle kvaliteter, alt fra Duroc til sortfod! Under kategorien Iberico i vores menu her på hjemmesiden kan du læse meget mere om Iberico skinke, hvad der gør den så speciel samt se vores store udvalg. Du vil ikke fortryde!

 

Manchego ost

Manchego osten er den største og mest kendte ost i Spanien, den stammer fra La Mancha regionen i det centrale Spanien og fremstilles udelukkende af mælk fra fåreracen ”Manchega”. Det er en fast ost som lagres i en rund form med sildebensmønster på skorpen. Smagen er sødlig og relativt mild, med let pikante undertoner alt efter lagringstid samt en skøn nøddeagtig finish. Den skæres ud i små trekanter og serveres typisk sammen med skønne skiver Iberico eller Serrano skinke som en fantastisk smagfuld tapas kombination! Hertil hører selvfølgelig et skønt glas spansk vin eller en kold øl til. Intet mindre end fantastisk!

 

Som du kan se, er tapas et stort univers af smage, traditioner og ingredienser!

Hvis du føler dig inspireret, så tjek gerne vores store sortiment af spanske delikatesser og ingredienser. Vores mål er at give dig smagen af ferie, og vi lover dig at du finder rigeligt af skønne ingredienser til at skabe skønne, smagfulde spanske retter, som for eksempel tapas.

Salud y buen provecho!

Forrige artikel Limoncello