Antikkens lægemidler

Skrevet af Michael Halle den

Fra antikkens tid har ikke kun kretensere men stort set alle grækere brugt naturens egne lægemidler med god grund. Dels var og er der stadig et væld af det vi i dag i folkemunde kalder ”lægeplanter” i alle mulige afskygninger. Samtidig havde man jo hverken et apotek eller en læge lige om hjørnet i antikkens tid, så folk måtte så at sige, bruge det de nu havde og kunne skaffe sig, til at kurere alle tænkelige småproblemer i hverdagen, og der var naturen ét stort skatkammer. I det tidlige forår i takt med at sneen i bjergene smeltede, blev de mange forskelligartede vildtvoksende krydderurter vandet, så man i løbet af sommeren kunne høste det fra de enkelte krydderurter, som indgik i de opskrifter der var gået i arv gennem generationer. Opskrifter på hvad man vidste virkede mod forskellige mindre skader og skavanker.

Har man set filmen ”My big fat Greek Wedding” får man på en morsom og ironisk måde et godt eksempel på den græske tankegang, når brudens far stædigt prøver at bevise at selv vindues rens kan bruges til hvad som helst andet end rengøring af vinduer. Et par pift med vindues rens og så er problemet løst.

Sådan er det dog ikke med antikkens lægemidler, men der ligger ingen undersøgelser eller dokumentationer på de mange forskellige opskrifter der findes, men fælles for de fleste er, at de virker. Fælles for dem er også,at de alle er fremstillet af vildtvoksende krydderurter. Førhen var der ingen der vidste hvorfor, og i hvilken sammensætning de forskellige opskrifter virkede, men hovedsagen var også at de virkede, og det gør de stadig.

Íasis der er det græske ord for helbredelse, indgår også i navnet på ”Den klassiske Íasis Salve” der udmærker sig ved at kunne bruges mod led og gigtsmerter. Den påføres huden på det område hvor smerten er, og masseres i cirkulære bevægelser rundt nogle få sekunder, og allerede efter et minuts tid, kan man mærke en varme på huden der vedvarer nogle timer og medvirker til en lindring af smerten.

En anden af de vigtige ”lægemidler” der stammer fra Kreta, er den såkaldte Kreta Salve. Som alle mulige andre af den slags salver, findes de i mange variationer lavet ud fra ligeså mange forskellige opskrifter.

Vi kalder vores for ”Den originale Kreta Salve” og det gør vi fordi opskriften er over 1000 år gammel og adskillige hudlæger i Grækenland stadig bruger præcis denne opskrift.

”Den originale Kreta Salve” (baseret på bivoks) er ligesom Íasis Salven 100% narurlig, men har et bredere virkningsområde. Den er virkningsfuld for mange psoriasis patienter, healende for sår, rifter, insektbid, mindre brandsår, forkølelsessår og ligeledes beskyttende mod kulde. ”Den originale Kreta Salve” er i mange hjem en helt selvfølgelig ting at have med i førstehjælpskassen.

Iasis salve


Del denne artikel