Spring til indhold
Fri fragt til pakkeshop ved 399,- 🤍 Levering 1-3 hverdage 🤍 4.8/5 på Trustpilot
FRI FRAGT TIL PAKKESHOP VED DKK 399+
Gigantes Plaki

Gigantes Plaki

I Grækenland (og generelt i middelhavet) spiser man ofte bælgfrugter som bønner, linser og kikærter. Bælgfrugter er super sunde da de er fyldt med vitaminer og mineraler, de er gode for fordøjelsen samt de giver en god mæthedsfornemmelse, der varer længe!

I denne opskrift bruges der store hvide bønner kaldet Gigantes, som betyder giganter. Bønnerne er nemlig en del større end dem du muligvis kender, og de har en skøn, blød tekstur indeni. Tørrede bønner giver den bedste smag og konsistens, men hvis du vil skære ned på tilberedningstiden, kan du også bruge kogte bønner på dåse så som butter beans eller lima bønner. Dog er de autentiske, tørrede gigant bønner helt klart tiden værd!

Plaki refererer til retter tilberedt i lækker græsk tomatsauce, og disse bønner svømmer i det! Afslut gerne retten med smuldret feta på toppen og masser af skønne, friske krydderurter. Retten bruges som tilbehør, en så kaldt side dish, men kan også stå for sig selv som en lækker, lun vegetarisk frokost. Server dem for eksempel med et fladbrød og en stor skål cremet tzatziki til!

Kali orexi fra Elenas!

Denne opskrift rækker som tilbehør til 4-6 personer.

Ingredienser:

 • 500g græske gigant bønner, for eksempel disse fra 3ALFA
 • 1 mellemstort løg, fint hakket
 • 1 mellemstørrelse gulerod, fint hakket
 • 2-3 fed hvidløg
 • 1 dåse hakkede tomater, for eksempel denne fra Pummaro
 • En god olivenolie, eksempelvis denne fra AGROCRETA
 • En blok lækker, græsk feta
 • En håndfuld frisk persille
 • Salt og peber

Fremgangsmåde:

 1. Bønnerne ligges i blød aftenen før i en skål med koldt vand, sørg for alle bønnerne er dækket.

 2. På dagen skylles bønner grundigt i en si, og herefter koges bønnerne i en stor gryde med rigeligt, let saltet vand i ca. 2 timer, indtil de er møre. De skal bare stå og simre på komfuret ved mellem til svag varme, brug eventuelt tiden til at forberede de resterende elementer til dit måltid, som for eksempel en skøn culotte steg. Sådan en passer glimrende til denne ret!

 3. Når bønnerne næsten er kogt færdige, forvarmes ovnen til 220 grader og tomatsovsen forberedes.

 4. I en pande varmes et par spiseskeer madlavnings olivenolie op, og grøntsagerne svitses indtil løgene er glasklare og gulerødderne er let møre. Hvidløgene tilsættes til sidst så de ikke bliver brankede, brændt hvidløg er der ingen der kan lide!

 5. Nu tilsættes de hakkede tomater, det hele omrøres og smages til med salt og peber.
   
 6. Når alle elementerne er klar og ovnen er varm, samles det hele i et fad og bages i ovnen i ca. 30-40 min. Her samles alle smagene og bønnerne bliver lige den sidste del møre, cremede og lækre!

 7. Til sidst serveres de skønne Gigantes Plaki på et fad med rigeligt smuldret feta og hakket persille på toppen. Nyd denne fantastiske ret som tilbehør til kød, som en del af et meze bord eller bare som den er med et godt stykke brød til! Velbekomme!

De varmeste græske madhilsner, Maria fra Elenas.dk

Forrige artikel Græsk Inspireret Pasta Salat
Næste artikel Revithia soupa (Kikærtesuppe)

Læg en kommentar

Kommentarer skal godkendes før de offentliggøres

* Påkrævet felt