Spring til indhold
Vi holder OPHØRSUDSALG og du kan læse om FRAGT & BETINGELSER her!
Vi holder OPHØRSUDSALG og du kan læse om FRAGT & BETINGELSER her!
Soutzoukakia

Soutzoukakia

Denne uge vil Elenas tage dig på en lille rejse i den Græske historie med smage fra Anatolia og Lilleasien! 

Soutzoukakia”, refererer til de traditionelle Græske kødboller i en lækker tomatsauce. Denne ret var introduceret til det Græske køkken i starten af det 20. århundrede og har sin oprindelse fra byen Smirni eller Ismir, som det kaldes i moderne tider, i det vestlige Anatolia, Tyrkiet hvor Grækerne plejede at leve. Af denne grund kaldes det også for “smyrneika”.   

Hvad som gør denne traditionelle Græske ret speciel er de ekstra aromaer fra spidskommen! Udover dette differencerer den sig fra de typiske Græske kødboller da der ikke er løg eller æg i blandingen, i følge traditionen.

Smyrna ligger ved Tyrkiets Ægæisk kyst, plejede at være en af de rigeste byer af det Ottomaniske Rige, kendt som "Orientens perle", og var vært for en af ​​de største befolkninger af grækere og armeniere. Under den græsk-tyrkiske krig fra 1919 til 1922 bosatte græske væbnede styrker sig i Smyrna den 15. maj 1919. Da den tyrkiske hær genvandt kontrollen over byen den 9. september 1922, blev der tændt en ild som fortsatte med at brænde i flere dage (som vist på billedet herunder). Et stort antal grækere og armeniere blev dræbt, mens mange Smyrna -borgere blev tvunget til at opgive deres hjem og måtte gå om bord på græske og internationale skibe, hvilket førte dem til sikkerhed. September 1922 er et af de mørkeste øjeblikke i den græske historie, men flygtninge fra Lilleasien har bragt deres unikke kultur og køkken, der starter med dagens lækre opskrift.

En traditionel Græsk ret som er det perfekte valg til en familie middag! 

Forberedelses tid: 10 min 
Tilberedningstid: 20 min (cirka)
Portioner: 4-6 portions 

Ingredienser: 

For soutzoukakia:

 • 500g hakket oksekød (valgfrit ½ okse og ½ hakket svin)
 • 2-3 fed hvidløg, finthakket
 • 2 spiseskefulde Ekstra Jomfru Olivenolie
 • 1 spiseskefuld spidskommen
 • 2 skiver toastbrød (200g cirka)
 • 1 kop rødvin
 • salt og peber 

For tomatsaucen:

Tilberedning:

Denne traditionelle Græske ret tager kun 5 trin at lave og de er:

 1. Forbered din soutzoukakia: start med at blødgøre brødet i en skål med rødvinen. Dræn brødet igen og skær i små skiver, så fint som muligt. Placer alle ingredienserne til din soutzoukakia blanding i en stor skål og rør grundigt. Sæt blandingen på køl i en times tid for at smagene kan kombineres.

  Tip: Rødvinen og brødet (ikke brødkrummer) vil gøre soutzoukakia mere luftig og er et vigtigt element til denne opskrift, da den ikke indeholder æg. Husk på at beholde vinen til senere, til at forme dine soutzoukakia! 
  Tip: Desto længere tid kødet er i køleskabet, desto bedre smager det! Hvis du ønsker, kan du forberede soutzoukakia blandingen aftenen før, den dag du laver det.

 2. Form dine soutzoukakia: tag en håndfuld af blandingen og form i din håndflade, i aflange kødboller. Brug vinen fra tidligere til at fugtiggøre dine hænder når du former disse.

 3. Det er nu tid til at bage dine soutzoukakia på enten den traditionelle metode som er ved at stege dem (2-3 minutter på alle sider) eller bag dem i ovenen (200 C i 20 minutter cirka) for et sundere alternativ.

 4. Forbered nu din tomatsauce: i en kasserolle start med at svitse løget, indtil gyldent og tilføj derefter kanel samt en smule salt og peber. Til sidst tilføj hvidløg og svits i nogle flere minutter. Tilføj nu en smule vand til saucen. Lad det simre over svag varme indtil det begynder at blive tykkere (10-15 minutter). Smag til med salt og peber hvis nødvendigt. 

 5. Kombiner nu soutzoukakia og tomatsaucen! Nænsomt placer soutzoukakia i saucen og lad det simre i 10 minutter, indtil saucen er tyk.

Server denne smagfulde Græske ret med nogle mosede kartofler, pommes frites eller basmati ris, og en traditionel Græsk salat!

Husk at del dine billeder af denne ret med os! 

Kali oreksi/ Velbekomme!

Forrige artikel Imam
Næste artikel Dolmadakia med Yoghurt Sauce

Kommentarer

Jannie Kanstrup - november 8, 2021
Tænker de hakkede tomater skal I tomatssaucen.

Læg en kommentar

Kommentarer skal godkendes før de offentliggøres

* Påkrævet felt