Spring til indhold
Vi holder OPHØRSUDSALG og du kan læse om FRAGT & BETINGELSER her!
Vi holder OPHØRSUDSALG og du kan læse om FRAGT & BETINGELSER her!
Spanakopita Spinat Tærte med Fillodej

Spanakopita Spinat Tærte med Fillodej

I Grækenland er fillodej og madtærter noget der ligger hjertet nært, og kan spises på næsten alle tider af døgnet!

En klassiker er den skønne spinat tærte med god kvalitets feta! Den kan både nydes varm direkte fra ovnen, men er også skøn kold i for eksempel madpakken.

Den bikses relativt hurtigt sammen hvis du køber fillodej på frost, men du kan selvfølgelig også kaste dig ud i hjemmelavet fillodej! Denne opskrift baseres på færdig, købt fillodej.

Du kan selvfølgelig også fylde dejen med alverdens anden lækker fyld, men ellers følge samme fremgangsmåde. Denne opskrift er relativ simpel i sine ingredienser, derfor bliver tærten altid bedst hvis du vælger ingredienser i god kvalitet, så de virkelig får lov at skinne igennem!

Forslag til alternativt fyld kunne være kogte kartofler, rosmarin og feta, soltørrede tomater, oliven… ja, alt hvad dit græsk elskende hjerte begærer!

Denne opskrift rækker til ca. 4 personer.

Ingredienser:

 • En pakke fillodej fra frost, kan købes hos de fleste store supermarkedskæder
 • En blok god kvalitets feta (gå ikke på kompromis her!)
 • En pose frossen spinat, optøet (frisk spinat kan også bruges, skal bare tilberedes først)
 • 2 æg
 • En kvist rosmarin
 • 2 fed hvidløg
 • En god kvalitets ekstra jomfru olivenolie (eksempelvis denne fra Agia Triada)
 • Et ark bagepapir

Fremgangsmåde:

 1. Fillodejen og spinaten ligges til optøning aftenen før i køleskabet, pak IKKE fillodejen ud da den ellers vil blive klistret og svær at håndtere. Tingene kan også optøs på køkkenbordet et par timer hvis man ikke lige var forberedt.

 2. Den optøede fillodej pakkes nu ud og ligges imellem to let fugtige viskestykker, så de er klar til at samle tærten senere hen.

 3. Spinaten vrides så godt så muligt for væske, så tærten kan blive sprød. Hvis dette trin springes over, vil vandet gøre tærten blød og uappetitlig i bunden.

 4. I en stor skål blandes spinaten, de 2 æg og den hakkede hvidløg og rosmarin. Fetaen smuldres også heri. Det hele røres rundt indtil man har en nogenlunde ensartet masse.

 5. Find nu dit tærtefad frem, her fungerer det bedst med et aflangt eller firkantet fad. Beklæd fadet med bagepapir. Det første papirstynde lag fillodej ligges i bundes af fadet og smøres med et godt lag olivenolie. Du skal ikke spare her, men heller ikke overdrive! Endnu et lag dej ligges herefter ovenpå, og smøres med olivenolie. Processen gentages indtil du har brugt cirka halvdelen af fillodej pakken. Nogle af pladerne vil muligvis gå lidt i stykker, men det skal du ikke tage så tungt.

 6. Når halvdelen er brugt, fordeler du den skønne feta spinat masse over fillodejen, helt ud til kanterne.

 7. Lag på lag processen gentages nu i samme facon som i bunden, med olivenolie imellem hvert lag. Kanterne må gerne stikke en smule over fadet, de bliver dejlig sprøde når tærten er bagt! Ønsker du at pynte tærten på toppen, så sno evt. et stykke fillodej om sig selv og lig det på toppen af tærten! Du kan også ligge et par blade rosmarin, eller skære små mønstre med spidsen af en kniv. Kun fantasien sætter grænser her! Det vigtigste er bare at du ikke skærer helt igennem til bunden af tærten. Ønsker du at springe dette trin over er det også helt okay! Tærten er smuk og velsmagende alligevel.

 8. Tærten bages nu i en 165 grader forvarmet ovn i cirka en time. Tærten skal være smuk gylden og sprød!

 9. Tag tærten ud af ovnen og lad den køle af et øjeblik inden servering. Bagepapiret i bunden af fadet gør at tærten nemt løftes op og serveres på en tallerken eller serveringsfad. Tærten skæres traditionelt ud i firkanter. Spis tærten som den er eller som tilbehør til en hovedret.

  Kali orexi!

De varmeste græske madhilsner fra Maria, Elenas.dk

Forrige artikel Græsk Inspirerede Lammefrikadeller med Feta
Næste artikel Græsk Inspireret Pasta Salat

Læg en kommentar

Kommentarer skal godkendes før de offentliggøres

* Påkrævet felt