Spring til indhold
Vi holder OPHØRSUDSALG og du kan læse om FRAGT & BETINGELSER her!
Vi holder OPHØRSUDSALG og du kan læse om FRAGT & BETINGELSER her!

Paella

Der er ingen produkter der matcher din søgning

Se alle produkter

Paella er en klassisk spansk ret lavet af ris med safran og tilsat en skøn blanding af lækkerier, som varierer meget alt efter hvor paellaen befinder sig!

Af de mange varianter kan der for eksempel nævnes Paella de marisco som er med skaldyr, oftest kan man finde sådan en ved kysterne. Her er der typisk blæksprutte, muslinger og rejer i. Så er der også paella mixta som er et mix af kød og skaldyr, oftest består kødet af noget kanin, kylling eller svinekød.

Paellaen stammer oprindeligt fra Valencia i Spanien, og her finder du en paella med udelukkende kød og grønt i. Der er stor diskussion om hvad der er tilladt at putte i en paella, for eksempel nyder nogen at tilføje chorizo pølse, men for andre er dette yderst fy-fy!

Hvordan laver man paella?

Fælles for alle spanske paellaerne er, at de laves i en speciel paella pande og helst på bomba ris, som er korte i kornet og mere runde end for eksempel jasminris. Paella ris minder mest af alt om risotto ris, da de korte korn gør at de bliver mere klistrede og suger mere smag til sig. Hvis du ikke har paella ris kan risotto ris også bruges, men bedst af alt er de rigtige spanske paella ris!

Paella panden er vigtig da den gør tilberedningen af risene væsentlig hurtigere, samtidig med at den giver det helt rigtige look og gør det muligt at lave den højt elskede socarrat, som er den let brændte, sprøde bund de fleste slås om! Alt smagen koncentrerer sig her og giver lidt anderledes tekstur til retten. Det kan være svært at opnå den helt rigtige socarrat, men med lidt øvelse finder du stensikkert den bedste metode for dig!

I modsætning til risotto er det vigtigt IKKE at røre i sin paella efter risene er kommet på! Men ellers minder tilberedningen af paella meget om tilberedningen af risotto. Først steger man tilbehøret og laver en sofrito (som er en form for stegt tomatsovs), derefter svitses risene kort og der hældes rigeligt med skøn fond henover, hvori man har tilsat safran. Alt efter om det er paella mixta, paella valenciana eller paella de marisco, bruges eksempelvis grøntsagsfond, kyllingefond eller rejefond.

Efter fonden er kommet på, lader man paellaen simre lige så stille. Hvis man ønsker skaldyr som for eksempel muslinger i sin paella, ligges de rå muslinger dekorativt oven på risene lidt før paellaen har simret færdig. Når de er åbnet, er de tilberedt!

Rejer og blæksprutte er også meget traditionelt, de tilberedes dog en smule før, ligesom kødet.  Alt tilbehør, altså fisk, kød og grønt, blandes herefter i paellaen. Ting som rejer eller jomfruhummere ligges ligeledes dekorativt og gerne hele ovenpå risene. Til sidst slukkes blusset og paellaen tildækkes med et stykke stof eller viskestykke, så den kan trække den sidste smag til sig under klædet. Herefter er den færdig, og den skønneste duft vil brede sig så snart du tager klædet af!

Paella laves traditionelt over bål, men nu om dage findes der paella pander til keramisk komfur samt induktion (for eksempel i vores paella kit). Og lav gerne rigeligt af det, så hele familien kan spise med, akkurat som til de traditionelle, spanske søndags-familiefrokoster. Et must er altid rigeligt citronbåde og godt med kolde drikkevarer! Buen provecho!