Hoppa till innehållet
Frakt till paketbutik för 134 kr. | Levereras inom 1-3 arbetsdagar
FRAKT TILL PAKETBUTIK FÖR 134 SEK
Fortællinger fra Kreta | 17

Sagor från Kreta | 17

De flesta av oss som kommer mycket till Kreta har också samma matställen när vi är hungriga.

På något subtilt sätt är vi nog bara inrättade på ett sådant sätt att vi mår bäst med lite vanor och bekanta omgivningar, även om vi också gärna provar något nytt då och då.

För ett antal år sedan hade min fru bestämt att vi skulle försöka äta lite väldigt atypisk grekisk mat. Vi skulle till Paleochora på södra Kreta och äta riktig vegetarisk mat. Alltså inte något där man bara får kötträtten serverad utan kött och med lite kokt broccoli utan där man bara serverar vegetariska rätter på rätt sätt. Ärligt talat var det långt ifrån vad jag förknippar med semester och Kreta, för jag älskar kött och jag tror inte att jag vill ta grönsakerna från kaninerna och alla andra djur som bara lever på grönsaker. Så det var med stor skepsis, nästan ovilja från min sida, som vi tog bilen och körde söderut, medan jag stirrade på alla krogar längs vägen där doften av grillat lamm och annat gott kittlade mina näsborrar hela vägen i vår liten öppen Suzuki. Det var väl inte så mycket snack på vägen heller, för jag såg mest av allt fram emot att komma tillbaka till Chania och få lite ordentligt kött, så jag tror att jag bara satt och surade lite. Men vad gör du inte för din hustrus och hemfridens skull.

Vi hittade snabbt "Third Eye", som restaurangen heter, och fick även reda på att vi hade landat i en slags tidsförskjutning. Det har inte hänt mycket sedan ägaren Eftihis startade stället tillsammans med sin nyzeeländska flickvän Caroline, som unga hippies. Eftihis hade helt enkelt inte lagt hippiedagarna bakom sig och bar samma löst sittande Stumpetousers som han förmodligen också hade då i slutet av 70-talet, och som förmodligen borde ha kasserats redan tidigt på 80-talet. Han tyckte också själv att det var helt okej att servera med bar mage och bara tår i Klip-klapparna. Det var mitt på dagen och tid för lunch, och vi blev inte på något sätt kränkta av hans klädsel, som också passade både platsen, atmosfären och personen. Eftihis var otroligt livlig, serviceinriktad och välkomnande, så länge han inte bara satt på sin stol vilande på två ben med ryggen mot väggen och rökte en lite speciellt doftande hemrullad cigarett. Jag tror inte att den typen av service och påklädning hade gått till många andra ställen.

Men det irriterade mig ärligt talat lite att min fru hade så svårt att ta ögonen från hans vältrimmade smala bruna överkropp medan jag fumlade om att knäppa min kortärmade Hawaiiskjorta motvilligt för att täcka bara en liten bit av en begynnande sexa - packa.

Tja, vi beställde och maten kom och jag måste erkänna att det såg fantastiskt gott ut. Men nu ska man inte låta sig bländas av synen, så jag försökte väldigt försiktigt sippa lite här och där. Alla mina förutfattade meningar om vegetariska rätter kom dock snabbt till korta, och jag fick ge upp helt och hållet för något av det godaste jag någonsin smakat. Efter lunch var jag nästan berusad av smakupplevelser, redo att bekänna mig som en framtida vegetarian. Hade ingen aning om att det kunde smaka SÅ gott. Men dagen efter kom jag som tur var till mig igen och beställde en enorm kötträtt på den lokala krogen i Chania när vi kom tillbaka.

Idag är det Eftihis son Luke som driver "Third Eye" i samma anda som alltid, men utan de hemrullade cigaretterna, baggy byxorna, flip-flops och bar överkropp. Maten däremot håller samma höga kvalitet med färska ekologiska grönsaker, frukt, sallader, ostar och mycket mer och det smakar fortfarande förtrollande. Så för mig är det ett "must go" ställe att gå och äta, i stort sett varje gång jag är på Kreta, så nu har det också blivit en vana, men en bra sådan i sitt slag.

Vill du ha en vällagad vegetarisk middag utan överkokt broccoli så är "Third Eye" ett riktigt bra val.

Välkommen och trevlig helg!

Sagor från Kreta

Föregående artikel Sagor från Kreta | 36

Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras

* Obligatoriskt fält