Hoppa till innehållet
Frakt till paketbutik för 134 kr. | Levereras inom 1-3 arbetsdagar
FRAKT TILL PAKETBUTIK FÖR 134 SEK
Fortællinger fra Kreta | 73

Sagor från Kreta | 73

Jag är ett stort fan av att göra konstiga beräkningar.

Oftast hamnar det i något som jag inte kan använda till någonting, eller för den delen vettigt, men några gånger för det något användbart med sig.

Om man ställer frågan: "hur långt är det till Roskilde med cykel en solig dag" och sedan efteråt frågar hur långt det är i regnväder, är det knappast någon mening. Det bästa jag har kommit på är att det beror på var man utgår från och vilken väg man kör. Men den teorin har jag inte testat och min alldeles för gamla cykel har punktering. Det gör ingen större skillnad heller, för jag använder det aldrig.

Men som ung kom jag en dag på hur mycket socker jag faktiskt använde i kaffe på ett år. Så under loppet av en vecka tog jag exakt lika många teskedar socker och hällde upp i en skål när jag satte i kaffet. Sedan vägdes det noggrant och multiplicerades med 52 veckor, där jag drog av lite för att kompensera för sommarmånaderna då jag inte dricker lika mycket kaffe som resten av året. Kalkylen var avgörande för mig, eftersom resultatet var helt ur proportion. Jag konsumerade mer än min egen vikt i socker på ett år, bara från vad jag stoppade i kaffet och sedan slutade jag direkt med socker i kaffet. Så det var en användbar uträkning kan man säga.

Nu har jag ställt in mig på ännu en landmärkeskalkyl. Cigaretter kommer att stiga till 55 DKK den 1 april 2020, och eftersom det redan är godkänt i parlamentet tror jag inte riktigt att det är ett aprilskämt, även om datumet antyder det. Jag röker Camel Blue i mjuka förpackningar. Ett sådant paket kostar 39 DKK, så det kommer att öka med 16 DKK. Det är en ökning med 41 %. Det är en ren skatt till staten och då måste man tjäna dubbelt så mycket och betala skatt på inkomsten för att kunna betala den.

Men det är inte så lätt för mig. Jag tror att jag betalar tillräckligt med skatt i förskott, så jag känner inte för det. Jag betalar helt enkelt inte de extra 16 DKK per paket.  Det är ett förhållningssätt jag lärde mig på Kreta. Vill man inte betala mer i skatt än vad man gör så är det bara att ta saken i egna händer, så det är det jag gör.

Jag slutar helt enkelt röka den 1 april 2020. Då tappar skattemannen både den höjda skatten och den redan höga skatten som redan finns på cigaretter och då kan de lära sig att de kan.

Nu kommer nog en del att tycka att det också är ett aprilskämt, men det är det inte. För redan lördagen den 1 mars startar kampanjen och min beräkning är att om jag bara minskar min konsumtion med 1 cigarett om dagen så kommer jag varje dag under hela mars månad att röka minus 12-15 cigaretter den 31 mars. Jag är osäker på om jag kan skicka en räkning till Skatt på det kontot, men du kan alltid försöka.

Skattemannen kommer i alla fall inte att ta mig r…. på.

Om du också har några konstiga beräkningar som du använder då och då, dela dem gärna med mig, för jag älskar den här typen av små serier av tvåor, och några av dem leder faktiskt till något, även om det låter konstigt.

Kalo min

Michael

Sagor från Kreta | Elena's - Smaken av Grekland

Föregående artikel Sagor från Kreta | 74
Nästa artikel Sagor från Kreta | 72

Kommentarer

Ebba Andersen - april 24, 2020

Hej Michhael., hvis du holder op med at ryge vil det være en af de klogeste
beslutninger i dit liv ikke bare på grund af økonomi men også dit helbred.
Mange hilsner Ebba.

Teddy - mars 6, 2020

Michael jeg håber så ikke den beslutning kommer til at betyde at det går ud udover dit gode humør
Hilsen Teddy

Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras

* Obligatoriskt fält