Spring til indhold
Fri fragt til pakkeshop ved 399,- 🤍 Levering 1-3 hverdage 🤍 4.8/5 på Trustpilot
FRI FRAGT TIL PAKKESHOP VED DKK 399+
Fortællinger fra Kreta | 26

Fortællinger fra Kreta | 26

Kindkys og fagter.

Som i alle andre lande har grækerne deres tradition for hvordan man hilser på hinanden og i lighed med andre sydeuropæiske lande er kropssproget og de fagter der er en del af sproget, også i Grækenland meget udtalte.

Man kan altid give et godt fast håndtryk når man hilser på grækere. Men er det personer man er kommet lidt tættere på og måske ligefrem har en form for venskab med, er det også på sin plads at kindkysse. Men man skal kende reglerne, for ikke at komme galt af sted.

Mænd kindkysser kun andre mænd hvis de er meget nær familie.

Kvinder kindkysser andre kvinder hvis de er mødtes 1-2 gange før eller er ved første møde, hvis det er en nær bekendt til ens veninde.

Kvinder tager sjældent initiativ til at kindkysse en mand med mindre de kender hinanden særdeles godt.

Mænd tager derimod gerne initiativ til at kindkysse kvinder (dog ikke ens egen kone eller kæreste), hvis de er mødtes 1-2 gange før, men aldrig ved første møde.

Hvis 2 mænd kender hinanden godt, kan de finde på at kramme, men det er sjældent. Det er mere normalt med en fast håndtryk eller andet håndgreb, eventuelt suppleret med et eller flere skulderklap.

Og når man kindkysser er spørgsmålet gerne, hvilke kind man kysser først. Det er altid højre kind først og derefter venstre. Meget praktisk for at næserne ikke skal støde sammen J. Det er ikke et egentligt kys, men mere en slags kysselyd man gør med kinderne i let berøring med hinanden og altid kun ét kys på hver kind. I det bedre borgerskab ser man dog at både mænd kysser mænd og kvinder på tilsvarende måde, men så er det kun med ét kys på højre kind. (I Rusland og visse andre lande kysser man op til mange gange på hver kind, men det er ikke velanset i Grækenland.

En helt anden ting er de fagter som grækerne bruger som en forlængelse af sproget eller ligefrem erstatning, og her har jeg samlet lidt information fra ExploreCrete, der meget enkelt fortæller lidt om hvad de forskellige fagter betyder. Billedet til denne artikel kræver nok ikke nærmere oversættelse, men viser med al tydelighed, at den kære græker her, er fuldstændig opgivende over, at ingen forstod hvad han mente, da jeg for nogle år siden fangede ham med min kameralinse, midt ud i myldretiden, hvor han ville prøve at dirigere andre bilister udenom sin egen bil der var gået i stå, for til sidst så bare at opgive og lade bil være bil.

 

Græske fagter

af Birgit Smidt og Bo Transbøl

Grækere er kendt som de bedste til at gestikulere og bruge fagter i hele Middelhavsområdet. Deres hænder, kroppe og ansigter er sjældent i ro, og til tider er det muligt at få essensen i en samtale, selv på 50 meters afstand. 

Her er nogle fagter og ”oversættelser”:

 

"Nej"

I stedet for at ryste på hovedet, som vi gør, så har de en anden ubeskrivelig måde at sige ”nej” på. Det gøres med en bagudvendt bevægelse af hele hovedet, samtidig med at de ”klikker” en enkelt gang med tungen. Til tider er disse bevægelser for hurtige og underfundige, og du kan ikke være helt sikker på, om du i det hele taget fik et svar. Du kan gentage spørgsmålet igen og igen, og finde ud af, at der er blevet svaret ”nej” hele tiden.

 

 "Ja"

En langsom nedadvendt bevægelse af hovedet (eksempelvis fra højre og nedad mod venstre, mens hovedet drejes svagt), alt imens øjnene lukkes let.

 

"Kom her "

Dette gøres ved at vinke med hånden med håndfladen vendt udad, der for alle andre end grækere ser ud som om, der enten vinkes farvel, eller som om du bliver bedt om at træde et par skridt tilbage.
Dette kan virke forvirrende, for jo mere du træder tilbage, jo mere vanvittigt bliver der gestikuleret.

 

"Jeg vil fortælle dig noget"

Underlæben røres eller klappes let, og situationen kan nemt misforstås, da det ser ud som om, der tysses på dig med en finger for munden. Denne gestikuleren finder ofte sted umiddelbart efter ”Kom her” fagten, - og sammensat betyder det simpelthen ”Kom her, jeg vil fortælle dig noget”.

 

"Hvad ønsker du/hvad mener du ?"

Med et spottende udtryk i øjnene, vil grækeren ryste på hovedet fra side til side et par gange. Det betyder normalt, at grækeren enten ikke har forstået, hvad du har spurgt om, og beder dig om at gentage det, eller også spørges der blot om, hvad du ønsker.

 

"Mange tak, min ven "

”Ja-fagten” efterfølges af at højre hånd lægges på hjertet. Står du lige foran personen, efterfølges fagten naturligvis af en mundtlig tak. Men fagten kan også benyttes på afstand.

 

God weekend og god fornøjelse med at øve både kindkys og fagter.

 

 

 

 

Fortællinger fra Kreta | Elenas - Smagen af Grækenland

Forrige artikel Fortællinger fra Kreta | 36

Læg en kommentar

Kommentarer skal godkendes før de offentliggøres

* Påkrævet felt